Furnizorii de energie, verificați de ANRE. Sebastian Burduja avertizează

Furnizorii de energie, verificați de ANRE. Sebastian Burduja avertizează Sursa foto: arhiva EVZ

Ministrul Energiei a făcut precizări legate de controalele asupra activității furnizorilor. Sebastian Burduja explicat cine are dreptul să verifice activitatea acestora.

Sebastian Burduja susține că furnizorii din domeniul energiei trebuie verificați de ANRE. A precizat că Ministerul Energiei nu are dreptul legal de a face această procedură.

Sebastian Burduja, despre controalele din domeniul energiei

Oficialul a subliniat că Ministerul Energiei „nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie”. Sebastian Burduja susține că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei este structura îndreptățită să efectueze aceste verificări.

„Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât şi public, ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile OUG27/2022. ”, a declarat Sebastian Burduja.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul a precizat că Ministerul Energiei comunică în mod constant cu ANRE vizavi de aceste controale.

„Avem un dialog constant şi pozitiv cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă legislaţia în vigoare, ANRE fiind singura instituţie abilitată să efectueze aceste verificări”, a adăugat el.

Răspuns pentru Ciolacu

Răspunsul Ministerului Energiei vine după ce premierul Marcel Ciolacu a afirmat că există furnizori care au crescut preţurile gazelor naturale. Totul în contextul în care acestea au scăzut în multe state din UE.

Premierul i-a cerut lui Sebastian Burduja, ministrul Energiei, precum şi oficialilor ANRE să facă verificări în acest sens.

Oficialul a menționat că Ministerul Energiei trimite mai departe sesizările de la persoanele fizice şi juridice. Acestea ajuns la  ANRE, structură care compară sumele declarate de furnizori în cadrul schemei de compensare-plafonare.

Furnizorii de energie, verificați de ANRE. Burduja: „Ministerul Energiei nu are dreptul”

Gaze naturale. Sursa foto: Pixabay

Sebastian Burduja, precizări legate de activitatea Ministerului Energiei

Acesta a punctat că ajung la Ministerul Energiei doar cererile de decontare validate de ANRE. Acestea sunt ulterior decontate de către Ministerul Energiei, și  de către Ministerul Muncii. Plățile se fac în limita sumelor puse la dispoziţie de către Ministerul de Finanţe.

„ Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susţine prin toate pârghiile instituţionale pe care le are la dispoziţie demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării preţurilor de către furnizorii de gaze”, a subliniat ministrul Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei a inițiat OUG 27/2022, conform căreia facturile utilizatorilor casnici la curent şi gaze au fost plafonate.