„Pè a Corsica” a câștigat zdrobitor cu 45,36% alegerile regionale de duminica aceasta. Turul doi este programat pe 10 decembrie.

Dacă succesul naționaliștilor – independentiști și autonomiști – era oarecum previzibil, opinia publică a fost șocală de dimensiunile victoriei. Cu 45,36% din voturi, „Pè a Corsica” își dublează scorul din decembrie 2015.

La aceasta trebuie să adăugăm faptul că disidenții celor două formațiuni, grupați pe lista Core in Fronte, au obținut și ei 6,69% din voturi, astfel că practic vorbim despre o majoritate a naționaliștilor.

Liderii celor două grupări, autonomistul Gilles Simeoni și independentistul Jean-Guy Talamoni, au făcut apel către liderii de la Paris pentru „începerea discuțiilor”, dar au exclus totuși proclamarea independenței în viitorul apropiat.

„Este un tsunami democratic”, a declarat Simeoni la Europe 1, afirmând că își dorește ca „Parisul să accepte în sfârșit să înceapă negocierile. „Chestiunea independenței nu se pune astăzi. Vrem un statut de autonomie.”

Și a adăugat:

„Astăzi, independentiștii își înscriu acțiunea exclusiv în cadrul democratic și spun că decizia aparține corsicanilor. Dacă corsicanii nu doresc independență, nu va fi independență.”

Participarea la primul tur al alegerilor din Corsica a fost de 52,17%, mai mici față de scrutinul din decembrie 2015 (59,88%).