Evenimentul ZileiActualitateȘoferi, pregăți-vă să scoateți bani mai mulți din buzunare. Anunț oficial!

Șoferi, pregăți-vă să scoateți bani mai mulți din buzunare. Anunț oficial!

Șoferi, pregăți-vă să scoateți bani mai mulți din buzunare. Anunț oficial!
Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat, vineri, că poliţele RCA se vor scumpi pentru maşinile puternice. Astfel, cei care deţin în proprietate maşini cu capacitate cilindrică mare vor plăti şi cu 40 la sută mai mult.

În schimb, scade uşor preţul în cazul motoarelor cu capacitate cilindrică mică.

De asemenea, potrivit ASF, proprietarii de maşini care care au provocat accidente ori au acumulat amenzi de circulaţie să dea mai mult pentru asigurarea auto obligatorie.

Tarifele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară prevăd că şoferii sub 30 de ani care deţin autoturisme cu motoare de peste 2500 de centimetri cubi să plătească anual o poliţă RCA de aproape 2700 de lei.

Cei care au între 31 şi 60 de ani ar putea plăti aproximativ 1900 de lei.

Cristi Roşu, vicepreşedintele ASF: „Datorat riscului mai mare pe care aceste maşini le prezintă în circulaţie, frecvenţei daunalității şi a valorilor daunelor produse. Acestea fiind maşini scumpe, inclusiv piesele şi reparaţiile sunt mai mari.”

În schimb, şoferii cu maşini cu motoare care au între 1801 şi 2000 de centimetri cubi vor plăti mai puţin, faţă de începutul anului.

Cele mai reduse tarife sunt în cazul motoarelor de capacitate mică: între 500 şi 900 de lei pe an.

Aceste tarife nu sunt obligatorii, iar companiile de asigurări le iau ca referinţă când le stabilesc pe cele proprii.

Mădălin Roşu, preşedintele Biroului Asiguratorilor Auto din România: „Dacă un şofer care conduce haotic, care are un număr mare de amenzi, ar putea fi mai uşor identificat de asigurator s-ar putea construi în zona de malus un sistem mai bun, mai corect.”

Pentru implementarea acestor măsuri este necesar ca asiguratorii să aibă acces la baza de date a poliţiei.

Creşterea tarifelor pentru şoferii care provoacă accidente grave s-ar putea regăsi în normele ASF de anul viitor. Ca să intre în vigoare trebuie să treacă şi de Parlament, potrivit stirileprotv.ro

 

 


Accesează: