Într-o notă confidențială, văzută de reporterii ziarului Le Parisien, serviciile de informații franceze sunt îngrijorate de riscul unor escaladări violente la manifestațiile din Paris de pe 11 noiembrie.

În capitala Franței sunt așteptați 72 de șefi de state și guverne și 98 de delegații străine, care să participe la ceremoniile marcând împlinirea a o sută de ani de la semnarea Armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial.

SIMULTAN cu aceste ceremonii, primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a autorizat organizarea unei manifestații de protest la adresa lui Donald Trump, în Place de la République din capitală, la care ar fi așteptate „mai multe mii de persoane”, potrivit Prefecturii de Poliție, care a afirmat că se pregătește de „riscul unor violențe provocate de așteptata creare a unui Black Bloc”.

Black Bloc este denumirea dată grupurilor anarhiste de manifestanți violenți, de obicei de Stânga sau Antifa, care poartă treninguri, glugi și cagule negre pentru a nu putea fi identificați ulterior de poliție.

Pericolul unui Black Bloc este confirmat de o notă confidențială a serviciului de informații al Prefecturii de Poliție, la care Le Parisien a avut acces. Iată conținutul acesteia:

„Dacă opțiunea unei adunări se confirmă, 200 până la 400 de elemente cu mare potențial de violență ar putea încerca să plece în dezordine sălbatică și încerca să ajungă în preajma ambasadei Statelor Unite, a Palatului Elysée și/sau a Sălii Mari de la Villette (al XIX-lea arondisment) unde va fi inaugurată prima ediție a Forumului de la Paris pentru Pace.”

Anarhiștii de stânga nu și-au ascuns intențiile agresive pentru acest weekend. Pe unul dintre site-urile lor importante, Paris-lutte.info, a fost lansat un apel la mobilizare:

„Venirea lui Donald Trump la Paris este o ofensă la adresa tuturor victimelor politicii sale. Facem deci apel la mobilizare împotriva acestei mascarade de sărbătoare a unui măcel alături de măcelarii de astăzi, în memoria milioanelor de morți, de răniți și de dispăruți.”

Militanții, care se definesc „autonomi și revoluționari” le cer simpatizanților să „preia conducerea manifestației”. O precizare extrem de alarmantă. Pe 1 mai, anul acesta, ca și în alte ocazii, în fruntea coloanei cu sindicaliști care defilau pașnic s-au așezat circa 1200 de manifestanți „antifa” (deși erau așteptați doar 400-500) creând un Black Bloc. Foarte rapid, violențele au destrămat manifestația: 31 de magazine au fost devastate și 16 mașini au fost incendiate de agresori cu cagule îmbrăcați în negru.

Potrivit informațiilor furnizate de Le Parisien, în afara celor 10.000 de polițiști mobilizați pentru a asigura bunul mers al manifestațiilor, numeroși agenți din serviciile speciale au fost „consemnați” la Paris pentru a fi gata să intervină în caz de urgență.