Evenimentul Zilei > Politica > Se preface mort ca să ia masa la spital. Are peste 90 de „curse” cu ambulanța
Se preface mort ca să ia masa la spital. Are peste 90 de „curse” cu ambulanța

Se preface mort ca să ia masa la spital. Are peste 90 de „curse” cu ambulanța

Dorin Bubă, în vârstă de 60 de ani, a transformat ambulanțele în taxi-ul său personal. Cu girofar și sirenă. Anul trecut, a fost „plimbat” de 150 de ori.

Un boschetar din municipiul Rădăuți este cel mai fidel pacient al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Suceava. Rădăuțeanul are un plan pe cât de simplu, pe atât de eficace. Se trântește în mijlocul străzii, se preface mort, iar trecătorii speriați sună la 112. Chiar dacă în Rădăuți mai toți îl cunosc, se găsește cineva, un turist sau vreunul care nu a auzit încă de Dorin boschetarul, să sune la serviciul de preluare a apelurilor de urgență. Iar ambulanțierii, care îl cunosc deja pe Dorin, știu cu cine au de-a face. Însă, așa cum cer procedurile, îl duc pe pacient la spital. În 2013, rădăuțeanul a fost plimbat de aproape 150 de ori cu ambulanța, iar în acest an, în primele șase luni, de 93 de ori.

„Nu este urgență medicală”

Trecând peste partea hilară a acestei povești, trebuie să știți că numai deplasările din acest an ale ambulanțelor pentru pacientul Dorin Bubă sunt de peste 35.000 de lei, potrivit informațiilor celor de la SAJ Suceava. Asta, fără a mai socoti și cheltuielile spitalului, nerecuperate de la CAS, pentru că bărbatul nu este asigurat. „Numitul Bubă Dorin, consumator cronic de băuturi alcoolice, este adus frecvent în stare de ebrietate, mizerie fiziologică, la Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Rădăuți, de către ambulanță sau SMURD, câteodată și de 1-2 ori/zi, prin apelarea numărului unic de urgență 112”, se arată într-o plângere făcută recent la Poliție de reprezentanții Spitalului Municipal Rădăuți, cu precizarea că „în majoritatea cazurilor nu este urgență medicală, respectivul solicitând doar cazare și masă”. Mai mult, directorul unității medicale, Dorin Tibeică, susține și că bărbatul este agresiv: „Nu o dată a devenit violent cu personalul de serviciu sau cadrele medicale”

„Aproape zilnic face asta”

Luni dimineață, am asistat în direct la scenariul de zi cu zi al lui Dorin Bubă. L-am găsit întins pe o stradă din zona centrală a municipiului Rădăuți. Lângă el, un bagaj și o sticlă goală de spirt. Imediat vin și lămuririle: „Îl șțiți?, ne întreabă un trecător. „Aproape zilnic face asta, se găsește un om să sune și vine ambulanța și-l duce la spital. Când i se pune pata, hop, pe jos…”. În câteva minute, apare o tânără, însoțită de un copil. Femeia se apleacă asupra bărbatului căzut, îl întreabă dacă îi e rău, iar apoi sună la 112.

În câteva minute, ambulanța e la fața locului. „Dorine, hai să ne ridicăm! Ce faci?”, îl salută asistenta de pe ambulanță. care împreună cu șoferul îl urcă în „taxi-ul” cu girofar și sirenă și iau drumul spitalului. Cel mai probabil, mâine, scenariul se va repeta, iar autoritățile locale par să nu aibă leac împotriva „bubei”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: