Dan Vodnar, cercetător la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, din Cluj Napoca,  a pornit  de la adevărul științific demonstrat de către o echipă de cercetători francezi că virusul COVID 19 se distruge la temperatura de minimum 92 de grade Celsius, după o expunere de 15 minute.

Pentru asta, el a făcut un experiment pe două tipuri de măști. O mască chirurgicală clasică și o mască textilă.

Mai întâi, a atenționat că trebuie înlăturat firul metalic al măștilor.  Apoi, a scos măștile din baia de apă, le-a stors și le-a introdus, pentru a le expune procesului de încălzire, în cuptorul cu microunde.

Timp de 15 minute a măsurat temperatura, din minut în minut, pentru a vedea dacă la suprafața celor două măști se atinge temperatura de 92 de grade Celsius. Pentru ca experimentul să devină eficient era important ca această temperatură să fie menținută timp de 15 minute.

”Concluzia acestui studiu este că, la microunde, măștile nu se încălzesc până la temperatura de 92 de grade Celsius, cea invocată de către cercetătorii francezi. Prin urmare nu putem numi procesul, sterilizare”, a declarat, la finalul experimentului, cercetătorul Dan Vodnar.