Se mărește contribuția la pensie. Care va fi creșterea din acest an

Se mărește contribuția la pensie. Care va fi creșterea din acest an Compania Naţională „Poşta Română" (CNPR) anunţă suspendarea, începând de vineri, 12 ianuarie 2024, a serviciului Postmesager. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Casa Națională de Pensii Publice anunță că din acest an, contribuția la pensie se mărește. Mai mult, cumpărarea vechimii în 2021, este și ea mărită. Cu 1.224 lei mai mare față de anul trecut.

Se mărește contribuția la pensie. Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul salariului minim se vor modifica, prin notificarea asiguratului.

Începând cu 13 ianuarie 2021 salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.300 lei, informează CNPP.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul asiguraţilor care au încheiat contracte de asigurare socială baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială.

Dar nu mai puţin decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Având în vedere că, potrivit legii, contribuţia pentru pensii este de 25% din salariul brut, înseamnă că aceasta se va majora de la 558 de lei (prin rotunjirea făcută de CNPP pentru suma de 557,5 lei, cât era anul trecut) la 575 de lei pe lună.

„Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că, din iniţiativa casei teritoriale de pensii, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 2.300 lei se vor modifica, prin notificarea asiguratului”, a informat CNPP.

Și pentru cumpărarea vechimii vom plăti mai mult

Majorarea salariului minim pe economie are efecte şi asupra sumelor necesare la cumpărarea vechimii. „De asemenea, salariul minim brut pe ţară garantat în plată de 2.300 lei se va utiliza şi în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza O.U.G. nr. 163/2020 începând cu data de 13 ianuarie 2021.

Noua valoare de 2.300 lei nu are implicaţii în ceea ce priveşte contractele de asigurare socială ce au fost încheiate până la data de 13 ianuarie 2021, în temeiul O.U.G. nr. 163/2020. Reamintim că în toamna anului trecut, a fost reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani.

Încheierea unui astfel de contract, pentru cumpărare retroactivă a vechimii pe o perioadă de maximum 6 ani, poate fi solicitată numai în perioada 28.09.2020-31.08.2021.

În intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate, anunţa atunci CNPP.

Se mărește contribuția la pensie. Contribuția la asigurări sociale

Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale,este ales de persoana care încheie contractul.

Acesta nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate a fost de 2230 lei, respectiv o sumă minimă lunară de plată de 558 lei.

Odată cu majorarea din 13 ianuarie a salariului minim brut pe ţară la 2.300 de lei, rezultă o sumă minimă lunară de plată de 575 de lei, respectiv 6.900 lei pentru cumpărarea unui singur an de vechime şi 41.400 de lei pentru cumpărarea a 6 ani de vechime, informează Antena3.