Evenimentul Zilei > International > Se întâmplă şi la case mai mari: Marea Britanie a păcălit Canada cu patru submarine bune de fier vechi
Se întâmplă şi la case mai mari: Marea Britanie a păcălit Canada cu patru submarine bune de fier vechi

Se întâmplă şi la case mai mari: Marea Britanie a păcălit Canada cu patru submarine bune de fier vechi

“Londra a păcălit Canada când i-a vândut patru submarine uzate”, susţine un deputat britanic. “Canadienii ar trebui să ceară bani înapoi Marii Britanii pentru achiziţia a patru submarine uzate, dintre care niciunul nu este momentan operaţional”, a apreciat joi un deputat britanic, relatează AFP, citată de Mediafax.

”De ce au fost canadienii atât de nesăbuiţi să cumpere aceste submarine”, s-a întrebat Mike Hancock, deputat al Liberal-democraţilor la Westminster. ”Sunt consternat că am încheiat un acord atât de stupid cu un aliat atât de important…. Fie a fost de vină incompetenţa canadienilor, fie Ministerul Apărării din Marea Britanie i-a păcălit”, a adăugat el.
Cert este că, dacă România ar fi fost în locul Canadei, am fi bănuit în primul rând oarece interese financiare private, pe scurt – şpagă. Sau nepricepere. Sau şi una şi alta, plus ţeapa pusă la cale de vânzător. Dar în cazul lor, până şi britanicii se întreabă cum a fost posibil.
Lucrurile au stat în felul următor: Canada a achiziţionat de la Marea Britanie în 1998 pentru 750 milioane de dolari (mai mult în dolari SUA), patru submarine care sunt scoase din funcţiune din 1993. Flota submarinelor cu propulsie clasică a suferit multiple avarii de-a lungul anilor: unul a fost atacat de rugină, altul a luat foc în 2004 iar al treilea nu se poate scufunda din cauza unei fisuri.
Ministrul canadian al Apărării, Peter MacKay, a declarat luna trecută că aceste submarine trebuie să fie gata de lansare la apă în 2013, mulţumită unor importante lucrări de modernizare.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: