Evenimentul Zilei > Social > Se întâmplă acum cu pensiile! Omul lui Orban a scăpat bomba. Pensii unice
Se întâmplă acum cu pensiile! Omul lui Orban a scăpat bomba. Pensii unice

Se întâmplă acum cu pensiile! Omul lui Orban a scăpat bomba. Pensii unice

Subiectul despre ce valoare au sau ar trebui să aibă pensiile din sistemul public a atras o remarcă inedită din partea lui Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban.

Astfel, într-o intervenţie avută joi la Radio România Actualităţi, Ionel Dancă a comentat intenţia rivalilor din PSD de mării pensiile cu 40%. Social-democraţii doresc o mărire a punctului de pensie chiar dacă România, la fel ca multe ţări de pe mapamond, se confruntă cu efectele pandemiei de coronavirus.

Mâna dreaptă a lui Orban nu a uitat să menţioneze că liberalii au făcut tot ce s-a putut face în acest context economic destul de viciat în prezent şi au mărit pensiile din sistemul public de pensii cu 14%. O cifră mai mult decât satisfăcătoare în opinia lui Dancă.

Pensii unice în Europa

Redăm dialogul pe care liberalul l-a avut la Radio România Actualităţi despre unicitatea legată de mărirea pensiilor în România. „Ionel Dancă: În acest context, am crescut chiar şi pensiile, chiar dacă nu a fost simplu, nu a fost ușor, cu 177 de lei punctul de pensie, de la 1265 la 1442, 14%.

Nicio țară din Uniunea Europeană nu a făcut o astfel de creștere într-un context economic atât de dificil, adică am încercat să acoperim toate nevoile cu resursele bugetare disponibile. Realizator: Dacă adunați sumele din toate aceste planuri pentru diferite sectoare, sumele pe care le-ați alocat de la buget în anul 2020 sau sumele care au fost alocate în general în anul 2020, la cât se ridică totalul?

Ionel Dancă: Păi, strict pe zona aceasta de măsuri economice, fie că vorbim de plata șomajului tehnic, de scutiri,  facilități fiscale, pentru că în această perioadă am scutit de la plata impozitelor și taxelor companiile, nu au fost obligate să își plătească taxele și impozitele, strict de zona aceasta de măsuri economice impactul este undeva la 7% din PIB, aproximativ.”

Cât s-a cheltuit pentru infrastructură

În continuarea intervenţiei de la postul naţional de radio, şeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban a prezentat câteva statistici financiare. „Până în prezent 64 de miliarde de lei au fost sume alocate la care se adaugă un element foarte important, cel al investițiilor.

Noi, la nouă luni, avem 30 de miliarde de lei sume cheltuite pentru proiecte de infrastructură, nu am oprit niciun șantier; dimpotrivă, am deblocat marile proiecte de infrastructură şi este cea mai mare sumă cheltuită pentru investiții la nouă luni din ultimii zece ani în România și România este printre țările cu cea mai mare creștere a sumelor alocate pentru investiții din Uniunea Europeană, chiar în acest context economic dificil.

Realizator: Cum ar trebui să se continue în anii următori? În afară de fonduri europene. cu ce idee de construcție bugetară?

Ionel Dancă: Mai e un lucru important atunci când statul se împrumută și trebuie să recunoaștem că, în momentul de față, România reușește să se împrumute. Nu este simplu acest lucru. Important este să ai credibilitatea și să oferi garanția creditorilor că poți oferi o variantă de împrumut sigură.

Performaţă istorică pentru România

Şi, în momentul de față, chiar cu toate deficitele pe care le-a acumulat România în ultimii ani, noi în acest an am reușit o performanță istorică: să facem primul împrumut din istoria României cu dobândă negativă.

Dacă vă amintiți, în primăvară, primul cu dobândă negativă, iar acum ne împrumutăm, prin Planul de recuperare și reziliența al Comisiei Europene, la dobânda Germaniei, care este o dobândă negativă sau o dobândă ușor pozitivă peste zero. Adică, sunt condiții de împrumut pe care România le are în acest moment cum nu credeam că ar fi posibil cu ceva ani în urmă.

Pe de o parte. Pe de altă parte, chiar și împrumuturile de pe piețele financiare, fie că vorbim locale sau externe, lună de lună, noi ne-am împrumutat la un cost de împrumut mai puțin decât anul trecut când aveam creştere economică.”

Transcript realizat de Rador

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.