Se îngroaşă gluma. Leul e în cădere liberă după declaraţiile lui Isărescu

Se îngroaşă gluma. Leul e în cădere liberă după declaraţiile lui Isărescu

Euro a atins şi astăzi un maxim istoric faţă de leu, fiind cotat de Banca Naţională la 4,5651 lei. Este a cincea zi consecutivă când se întâmplă acest lucru, leul fiind singura monedă din regiune aflată în cădere liberă în această perioadă.

Picajul leului a început ca reacţie la evenimentele politice interne şi s-a acutizat după declaraţia de joi a guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit căreia cursul leului este supraevaluat. În ultimele trei zile, zlotul polonez, forintul maghiar şi coroana cehă s-au apreciat faţă de euro, în timp ce leul a scăzut cu aproape 1%.

Dolarul american a mai pierdut din aprecierea ultimelor zile, fiind cotat la 3,7113 lei, în scădere cu aproape trei bani. Motivul ţine însă exclusiv de mersul pieţei valutare externe, acolo unde moneda americană s-a depreciat în cursul zilei de ieri şi în această dimineaţă.

Francul elveţian, pe de altă parte, a trecut de pragul de 3,8 lei, apropiindu-se încet-încet de maximul istoric atins în vara anului trecut, atunci când moneda ajunsese la paritate cu euro.

Ne puteți urmări și pe Google News