Se extind problemele. Franţa şi Spania se împrumută tot mai scump

Se extind problemele. Franţa şi Spania se împrumută tot mai scump

Criza din zona euro care a început în Grecia şi ameninţă acum Italia este pe care să se extinde. printre ţările vizate de pieţe se află acum şi Franţa, care alături de Spania se împrumută din ce în ce mai scump, în ciuda faptului că face parte din selectul club al statelor care au rating "triple A", informează Reuters.

La vânzarea obligaţiunilor pe zece ani, Spania a fost obligată să plătească, joi, cea mai mare dobândă din ultimii 14 ani. Pentru Franţa situaţia a fost ceva mai bună, însă Parisul a fost nevoit să plătească ceva mai mult pentru rostogolirea unor obligaţiuni în valoare de şapte miliarde de euro. Pieţele sunt îngrijorate că problemele s-au putea extinde şi la cea de-a două economie a zonei euro. Ca urmare moneda europeană şi-a continuat deprecierea.

La Roma, noul premier Mario Monti vede cum zi de zi cresc dobânzile cerute Italiei la împrumuturi. Acesta trebuie să găsească rapid o soluţie, deoarece are de refinanţat obligaţiuni în valoare de 200 de miliarde de euro până în luna aprilie a anului viitor.

Nici Irlanda nu poate răsufla uşurată, mai ales că pieţele ştiu că a avut probleme în trecut şi a avut nevoie de spijin financiar. Guvernul de la Dublin este obligat să ia noi măsuri de austeritate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analiştii chestionaţi de Reuters se îndoiesc de faptul că pieţele pot fi calmate de măsurile de austeritate anunţate atât de Grecia, Italia, Spania, Franţa sau Irlanda. Aceştia sunt de părere că doar cumpărarea de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană stopează în acest moment extinderea crizei. Şi chiar şi aşa, ramdamentele obligaţiunilor italiene şi spaniole au trecut sau se apropie de 7%, nivel considerat nesustenabil. În condiţiile în care se pune tot mai multă presiune pe ratingul său, Franţa cere ca BCE să ia noi măsuri. Germania, însă, se împotriveşte. "Dacă politicienii cred că BCE poate rezolva criza din zona euro, se înşeală amarnic", a declarat cancelarul german Angela Merkel.