Se dau 25.000 de euro de la stat. Cine poate beneficia? Vor primi banii în 2023

Se dau 25.000 de euro de la stat. Cine poate beneficia? Vor primi banii în 2023 Sursă

Bugetul alocat programului de sprijin al tinerilor șomeri fără studii și fără experiență profesională, cu vârste între 16 și 29 de ani, care locuiesc la periferie, s-a dublat. Aceștia vor putea să își îndeplinească visul.

Anul 2022 vine cu vești bune pentru șomeri! Bugetul alocat programului de sprijin al tinerilor fără studii și fără experiență profesională, cu vârste între 16 și 29 de ani, care stau în sud-vest, sud-est, centrul țării sau sudul Munteniei a ajuns la 25.000 de euro. Aceștia vor beneficia de sume considerabile pentru a deschide afacerea visurilor lor, potrivit unui ordin al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oficializat luni.

Veste bună pentru tinerii șomeri

Ordinul MIPE nr. 10/2022, publicat luni în Monitorul Oficial, stabilește că bugetul alocat acestei scheme de ajutor este de 46,4 milioane euro, mai mult decât dublul prevăzut în Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 1.200/2020, prin care a fost oficializată această schemă, respectiv de 20 milioane de euro.

Schema se aplică din 10 ianuarie 2022 până la finalul acestui an, dar tinerii vor intra în posesia banilor în 2023, prin intermediul unor terți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă: arhiva EVZ

În prima etapă, terții depun proiecte la stat pentru a obține finanțare. În a doua etapă, tinerii pot ajunge la suma de 25.000 de euro pentru noua afacere. În acest proiect sunt introduse ONG-urile, sindicate sau mai multe întreprinderi.

Tinerii trebuie să dovedească că sunt șomeri, că au vârsta între 16 și 29 de ani, că locuiesc în zonele rurale sau că aparțin minorității rome. Aceștia vor prezenta un plan de afaceri și vor semna cu acești terți pentru a benificia de o anumită sumă.

O altă regulă este ca tinerii să gândească o afacere în mediul rural, iar sediul să fie în zona respectivă pentru o perioadă de minim 6 luni. Aceștia trebuie să aibă reședința în localitatea în care vor deschide compania.

Cum poți intra în posesia banilor?

Tinerii pot beneficia de suma promisă în 2 tranșe:

- tranșa inițială de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, așa cum a fost aprobat pe baza planului de afaceri și prevăzut în contractul de subvenție încheiat;

- tranșa finala egală cu diferența până la valoarea totală, după ce beneficiarul ajutorului face dovada că a ocupat locul/locurile de muncă asumat(e) prin planul de afaceri.

Aceștia vor mai avea parte și de cursuri de inițiere, calificare, recalificare, perfecționare sau specializare, cursuri de formare profesională, potrivit avocatnet.ro.