Potrivit Ghidului de finanţare al programului Casa Verde, publicat în Monitorul Oficial, populaţia poate începe pregătirea dosarelor de finanţare care vor fi depuse, la sediile agenţiilor pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă, în sesiunea programată între 10 şi 24 octombrie. 

Prin Programul Casa Verde, populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. 

Echipamentele finanţate pentru populaţie prin Casa Verde sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer. 

Pentru ce primesc bani persoanele juridice

Conform ministerului de resort, persoanele juridice pot depune dosarele de finanţare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016. 

Beneficiarii programului pot fi unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult. În acest caz se va finanţa instalarea de sisteme care utilizează energie solară şi energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. 

În cazul persoanelor juridice, finanţarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate, se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului. 

Bugetul alocat pentru ediţia din acest an a Programului Casa Verde Plus este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei, iar 34 de milioane persoanelor juridice.