Evaluările AEM indică faptul că se vor înrăutăţi condiţiile climatice, ”chiar dacă eforturile globale de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră se vor dovedi eficiente”, a mai menţionat agenţia într-un comunicat de presă. Mai mult, EFA, instituţia Uniunii Europene însărcinată cu livrarea de informaţii independente privind mediul, a produs o serie de hărţi care descriu pericolele. Acestea probează faptul că în primul rând regiunile de coastă vor fi mult mai puternic ameninţate de creşterea nivelurilor apei. Cele mai mari probleme sunt așteptate în orașe precum:  Veneţia, Napoli, Barcelona şi Nantes.

Potrivit aceleiași surse, în interiorul continentului, ploile puternice vor produce mai multe inundaţii. Se estimează că ploile în averse se vor înmulți cu până la 35%, mai ales toamna şi iarna. Dar asta nu e tot, în timp ce în anotimpurile reci pământul se va îneca de apă, în special în sudul Europei, seceta se va extinde, atrăgând mari probleme mai ales în sectorul agricol. În plus, odată cu seceta, se preconizează că incendiile de pădure vor fi tot mai răspândite, cele mai mari creşteri urmând să aibă loc în vestul şi centrul Europei, iar cel mai puternic impact general este aşteptat în sudul Europei.

Eurodeputatul Pascal Canfin, preşedintele Comisiei de Mediu Parlamentul european, a făcut apel la statele membre să se adapteze la schimbările climatice şi să testeze rezistenţa regiunilor la şocurile climatice. El spune că e necesar ca populația să fie pregătită din timp pentru ce va urma: ”Trebuie să începem să ne pregătim astăzi să prevenim dispariţia completă a unor zone de pe harta noastră, pentru că pe măsură ce aşteptăm mai mult, cu atât şocul va fi mai mare”.

Sursa: Agerpres