Scutirile de taxe pentru angajații din construcții și industria alimentară rămân valabile și în 2023

Scutirile de taxe pentru angajații din construcții și industria alimentară rămân valabile și în 2023 Șantier în lucru. Sursa foto: Arhiva EVZ

Angajații din construcții și industria alimentară vor avea parte de anumite facilități fiscale și în 2023.

Unii dintre angajaţii care activează în domeniul construcţiilor şi în industria alimentară și care au venituri brute din salariu mai mici sau egale cu 10.000 de lei lunar vor avea parte de anumite facilităţi fiscale în 2023. Unul dintre aceste beneficii este că nu vor mai plăti impozitul pe venit și nici nu vor face plata către CASS. În plus, vor avea parte și de o reducere a cotei CAS cu 3,75%.

În același timp, salariul minim al angajaților din construcții va fi majorat la valoarea de 4.000 de lei brut. În ceea ce îi privește pe lucrătorii din industria alimentară, salariul lor va crește până la 3.000 de lei brut. În actul normativ realizat de Guvern este precizată o majorare de 10% a salariilor personalului din sectorul bugetar. Această majorare va fi pusă în practică începând cu 1 ianuarie 2023.

Este important de precizat că indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora nu vor suferi schimbări. Prin aceste măsuri Executivul vrea să respecte asigurările pe care le-a făcut în Comisia Europeană. Este vorba de un deficit de 4,4% din PIB pe metodologia ESA pentru anul 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt principalele modificări salariale în 2023

Guvernul a decis să fie menținut cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022. Indemnizația de hrană nu va suferi schimbări față de valoarea lunii decembrie 2022. În plus, sporurile din sistemul bugetar rămân în cuantumul acordat pentru luna decembrie 2022. De asemenea, orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere.

Cea mai importantă decizie pentru bugetari este că începând cu 1 ianuarie 2023 vor fi majorate cu 10% salariile de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022. Este important de precizat că majorarea nu va depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 prevăzută în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, informează RomâniaTV.