Editura Evenimentul si Capital

Scrutin sub „stare de asediu”. Măsuri stricte de securitate la Paris

Forțe speciale de securitate în fața Arcului de Triumf FOTO: FERI PREDESCU
Autor: | | 0 Comentarii | 197 Vizualizari

Niciodată în istoria Franței, prezidențialele nu s-au desfășurat în condiții de maximă securitate, așa cum a fost acum, când 31 de milioane de francezi s-au prezentat la urne

Peste 60.000 de forțe de ordine - jandarmi, polițiști, militari, dar și mii de voluntari au asigurat, potrivit autorităților, „măsuri excepționale de securitate”.

În zona piramidei de Louvru, locul ales de Macron pentru a-şi celebra, la ora 20.00, victoria în alegeri, „măsurile excepționale de securitate” au fost, aparent, impresionante, datorită numărului uriaș de uniforme negre care au luat cu asalt mulțimea care oricum ocupase uriașa esplandă de la Luvru.

Evacuare „scandaloasă”

Coloanele de polițişti s-au prelins, în pas alergător, printre două tribune cu ziarişti acreditați din întreaga lume. Au trecut brutal pe lângă Cristiane Amanpour de la CNN, care, politicoasă, le-a făcut loc. Miile de suporteri ai noului preşedinte, turişti, chiar şi ziarişti au fost anunțați în megafoane că sunt evacuați „până la ora 19”.

Oamenii nu înțelegeau de ce, deodată, erau scoşi, împinşi de cordoanele de polițişti, odată ce intraseră deja pe esplandă, fără probleme. Chiar și persoanele în cârjă au fost invitate să se miște mai repede. Unii apreciau evacuarea ca „scandaloasă”, alții, mai mucaliți, zâmbeau, comentând că poate exit poll-urile l-au scos „perdant” pe candidatul lor.

Şi din tot acest proiect de măsuri extreme de securitate au rezultat cozi uriaşe în spatele gardurilor.

Că despre controale stricte nu poate fi vorba, păreau mai mult de formă, o privire fugară în geantă sau rucsac şi o pipăire corporală rapidă. Se făcea deja ora 20.00 şi trebuia să ajungă preşedintele. Toată lumea a primit steagul național, o sacoşă şi tricouri inscripționate cu „Ensemble, la France! Emanuel Macron”.

Chiar şi un cerşetor beat care nu părea să ştie cine e noul preşedinte. Forțele de securitate s-au împiedicat, la propriu, de omul întins pe jos, şi şi-au alertat șefii. După ce au constatat că omul e inofensiv au anulat evacuarea lui și l-au lăsat să se bucure de bucuria susținătorilor de pe esplanda de la Luvru.

Pulsul străzii

„Macron este tânăr, el reprezintă libertatea şi democrația. Le Pen reprezintă extremismul, nu vrem asta”, ne spune Guillome. Iar Corine, din Congo, se bucură mult pentru că toți cei patru copii pe care îi are sunt născuți în Franța, deşi ea nu are încă cetățenia. La ora 20.00, cei peste 40.000 de oameni au zdruncinat pereții Luvrului cu urale zgomotoase, când de pe ecranele uriaşe s-a vestit victoria preşedintelui lor. Deşi echipa lui a tot anunțat că, aşa cum a promis, Emmanuel Macron va sosi imediat să le mulțumească, noul preşedinte şi-a făcut apariția după două ore. Iar pe scenă a urcat după o altă jumătate de oră, pâna când agenții de securitate au mai dat o raită prin zonă.

Chiar şi aşa, președintele a străbătut parcă temător curtea castelului. Sau era poate emoționat. „Vă voi servi cu umilință, vă voi servi cu dragoste!”, a fost mesajul lui Macron către suporterii săi. Surpriza a venit la final, când pe scenă, lângă preşedinte, a urcat familia lui, soția, copiii acesteia şi apropiații, cântând împreună Marseillese.

„Uite, dragă, Macron e şi bunic”, comentau râzând două prietene care se îndreptau spre iesire. La final, forțele de securitate au scăpat din mână „perimetrul securizat”, nu aveau cum să supravegheze zecile de mii de oameni care se buluceau să plece acasă.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI