Editura Evenimentul si Capital

Scriitorul Ștefan Mitroi l-a dus pe Eminescu la Tel Aviv

Ștefan Mitroi FOTO: EVZ
Autor: | | 1 Comentarii | 179 Vizualizari

Ce fel de om a fost Eminescu, care erau trăsăturile de bază ale personalității sale sau dacă marele poet a fost antisemit, sunt întrebările la scriitorul Ștefan Mitroi a încercat să răspundă în Israel.

Ziua Culturii Naţionale l-a prins pe scriitorul Ștefan Mitroi pe meleaguri îndepărtate, tocmai în Israel. A venit mai devreme, pe 12 ianuarie, la invitația Institutului Cultural Român din Tel Aviv, ca să vorbească despre „Mihai Eminescu, natura umană a poetului de geniu”, la o seară literară dedicată operei poetului român, chiar în preajma aniversării a 167 de ani de la naşterea sa.

A fost prima invitație a sa în Israel și, uimit, Ștefan Mitroi a descoperit căldura cu care l-au întâmpinat românii stabiliți acolo. „Am fost invitat de Uniunea Scriitorilor de Limbă Română din Tel Aviv și am ținut o conferință despre Eminescu-omul. Apoi am vorbit despre cărțile mele. Au fost zeci de oameni în sală, evrei plecați din România. Am fost surprins să văd cât de mult iubesc limba română și România. Mulţi dintre ei nu citesc cărţi în ebraică, le citesc în română”, a povestit Ştefan Mitroi.

Lecția de patriotism

„Obișnuim să spunem despre creatorii de geniu că sunt nemuritori. Doar că prezența lor fizică pe pământ este vremelnică. De ce? Pentru că e vorba de niște oameni. Om a fost și poetul Mihai Eminescu, unul care și-a încheiat existența biologică înainte de a împlini vârsta de 40 de ani. Dar ce fel de om a fost Eminescu? Care erau trăsăturile de bază ale personalității sale? În ce măsură semăna omul Eminescu cu poetul Eminescu?”, au fost întrebările la scriitorul Ştefan Mitroi a încercat să răspundă.


FTOO; Ștefan Mitroi, alături de G. Mosari (stânga), președintele Asociației Scriitorilor Români din Israel, la simpozionul „Mihai Eminescu, natura umană a poetului de geniu” FOTO: ARHIVA PERSONALĂ„S-au întrebat dacă Eminescu a fost antisemit și am susținut că nu a fost. Dacă publicistul Eminescu a avut câteva accente de acest fel, ținând cont de contextul epocii în care a trăit, adică România era sub presiunea mai multor imperii, iar el un foarte mare patriot. În acest context, patriotismul se putea confunda cu naționalismul. Acolo, observația mea a fost confirmată de un critic de teatru care mi-a spus că primul cronicar din România care a scris despre înființarea teatrului în limba idiș la Iași, a fost Mihai Eminescu. Acesta este un argument imbatabil”, a mai explicat scriitorul.

Ştefan Mitroi l-a studiat pe Eminescu din pasiune, a citit mult despre poet, aşa cum a citit și despre Creangă sau Caragiale. „Dacă ar fi să vorbesc despre Eminescu -poetul, aș sublinia limba literară pe care a inventat-o în timpul său. Eminescu a făcut trecerea de la «floricelele» lui Ienăchiță Văcărescu și chiar Vasile Alecsandri, la limbajul modern. Multe dintre poeziile lui Eminescu sunt atât de proaspete , de parcă au fost scrise astăzi”, observă Ștefan Mitroi.

Zvonurile au fost confirmate! Kovesi a dat lovitura! Ce functie va ocupa

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI