Ne vine din SUA un exemplu despre ceea ce nu trebuie făcut în şcoli. O mamă, Libby Hilsenrath, a târât în tribunal o şcoală  din New Jersey, Chantham County School, acuzând-o de violarea Primului Amendament al Constituţiei, acela care stabileşte laicitatea Statului.

Faptele sunt acestea: În clasa unde învaţă fiul său, în timpul orei de geografie şi cultura lumii, au fost arătate două video privind Islamul. Iar până aici, în principiu, nimic rău: potrivit Pew Research Institute, populaţia musulmană din Statele Unite e destinată să treacă de la 3,45 milioane la 8 milioane în 2050.

În primul material, care se intitulează ''5 minute de introducere în Islam'', sunt lăudate preceptele credinţei: Islamul este prezentat în dezvoltarea sa cronologică şi geografică şi nu oricum, ci ca ''farul strălucitor împotriva întunericului reprezentat de segregaţii, intoleranţă şi rasism''.Coranul nu este ilustrat în părţile sale tematice, ci este definit ca ''un ghid perfect pentru umanitate''. Mahomed? ''Ultimul mesager al lui Dumnezeu, ghid al acestei lumi şi a celei de după aceasta''. Şi este apoi revendicată fără jumătăţi de măsură superioritatea culturii islamice faţă de cea occidentală: ''Musulmanii – se spune în video – au redescoperit ştiinţele pierdute de arhitectură, inginerie, medicină, astronomie şi agricultură devenind cei mai mari stăpâni ai ştiinţelor şi artelor Evului Mediu. În timp ce Europa se zbătea în tenebre…''.

Deci, în 5 minute, demagogie şi propagandă religioasă, bombardând conştiinţele copiilor foarte influenţabili în general. Pentru a crea atomosferă, ajută şi fundalul muzical al videoului, unde se aud cuvintele din ''Qasida Burda'', un poem străvechi unde se vorbeşte despre spade roşii (de sânge) după ce au fost înfipte în corpul necredincioşilor, se înţelege. Cântecul e în arabă şi e puţin probabil ca elevii americani să fi înţeles ceva. Însă totul apare ca un produs propagandistic care se încheie cu scrierea: ''Să ne ajute Dumnezeu să găsim adevărata credinţă, Islamul. Amin''.

Dar asta nu e totul, notează Il Giornale. Micuţilor din New Jersey li s-a proiectat şi un video cu desene animate: ''Cei cinci pilaştri ai Islamului''. Doi copii se joacă cu mingea pe o pajişte, într-o frumoasă zi cu cer albastru, când deodată sunt întrerupţi de un cântec. ''Auzi? Ce e asta?'', întreabă unul din copii. ''Este athaanul, chemarea la rugăciune'', răspunde celălalt, care este musulman şi începe să explice despre cei cinci pilaştri ai religiei sale: credinţa, rugăciunea, mila, postul şi pelerinajul. Şi cum Muezzinul l-a chemat, nu se poate sustrage şi pleacă. Prietenul rămas cu mingea sub braţ, se întristează. Atunci celălalt vâzându-l, îi spune: ''nu vrei să vii să vezi rugăciunea noastră?''. Iar acela, foarte mulţumit, aleargă împreună cu el către moschee. Nu de tot convertit, dar oricum se află pe un drum bun…