Evenimentul Zilei > Actualitate > Școală evacuată în Mizil din cauza unui proiectil. Pirotehniștii încearcă să îndepărteze pericolul
Școală evacuată în Mizil din cauza unui proiectil. Pirotehniștii încearcă să îndepărteze pericolul

Școală evacuată în Mizil din cauza unui proiectil. Pirotehniștii încearcă să îndepărteze pericolul

Elevii și profesorii unei școli din orașul Mizil au fost evacuați din cauza unui proiectil descoperit cu prilejul unor lucrări de reparații.

O școală din Mizil, județul Prahova, a fost evacuată, iar peste 480 de elevi și profesori au părăsit clădirea. Motivul evacuării este legat de descoperirea unui proiectil de război într-una din anexele unității de învățământ.

Potrivit ISU Prahova, proiectilul a fost găsit în timpul unor lucrări de reparații. La fața locului au fost mobilizate o echipă pirotehnică, dar și un echipaj medical.

Până la sosirea echipei pirotehnice s-a procedat la evacuarea copiilor și la balizarea zonei.

Un număr de 481 de elevi (preșcolari și școlari), dar și cadre didactice au fost evacuați vineri, din Școala nr. 1 din Mizil. S-a întâmplat deoarece a fost descoperit un proiectil din cel de-al doilea război mondial, într-o anexă a unității de învățământ.

Copiii nu au fost în pericol

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloaie, a precizat că nici un moment copiii și profesorii nu s-au aflat în pericol. Potrivit spuselor sale, proiectilul descoperit era pentru un lansator de calibrul 85 mm. După descoperirea acestuia, o echipă pirotehnică a ajuns la locație și a procedat la ridicarea proiectilului. Acesta urmează să fie transportat în condiții de siguranță la un depozit special unde va fi ținut până la momentul detonării sale.

„S-a procedat la evacuarea zonei și izolarea perimetrului de protecție. Este vorba despre un element de munție. O lovitură de aruncător, calibrul 85 mm. Copiii nu au fost puși în pericol, nici cadrele didactice. Va fi ridicat în condiții de siguranță și urmează să fie depozitat în depozitul nostru până  la detonarea în condiții de siguranță”, Raluca Vasiloaie, purtător de cuvânt al ISU Prahova.

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova a precizat că acesta nu este singurul proiectil de război descoperit pe raza județului. Raluca Vasiloaie a menționat că astfel de proiectile, dar și bombe de avion au fost descoperite de-a lungul timpului în mai multe locuri. Aceasta deoarece județul Prahova a fost locul desfășurării unor confruntări armate în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

 

sursa foto: Observator Prahovean