Schimbări importante în sistemul administrativ din România. O taxă, eliminată definitiv

Schimbări importante în sistemul administrativ din România. O taxă, eliminată definitiv

O veste bună pentru români vine din partea Ministerului Dezvoltării, o taxă care era percepută proprietarilor de terenuri și imobile va fi eliminată definitiv. Această măsură va aduce economii de aproximativ 60 de milioane de lei anual pentru cetățeni. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a anunțat că taxa pentru eliberarea extraselor de carte funciară pentru informare nu va mai fi necesară, urmând să fie eliminată atât la ghișee, cât și în sistemul online.

Eliminarea taxei pentru extrasele de carte funciară se va face în două etape

Eliminarea taxei pentru extrasele de carte funciară se va face în două etape: în cel mult două luni, taxa va fi eliminată la ghișee, iar în termen de cinci luni, măsura va fi implementată și în sistemul online. Astfel, din această primăvară, românii vor putea solicita gratuit extrasele de carte funciară, fără să mai scoată bani din buzunar. Pe lângă această taxă, vor fi eliminate și tarifele pentru extrasele de plan cadastral și pentru prima înregistrare a proprietăților. „Statul este pentru cetățean, nu cetățeanul pentru stat! Serviciile publice trebuie să fie acordate cetățenilor, nu să fie activități generatoare de profit”, a declarat ministrul Dezvoltării.

Ministrul Cseke Attila

Ministrul Cseke Attila. Sursa foto: Facebook

Impactul eliminării taxei asupra bugetului cetățenilor

Anual, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) elibera aproximativ 3,5 milioane de extrase de carte funciară pentru informare. Fiecare solicitant trebuia să plătească între 20 și 25 de lei pentru acest document, ceea ce genera venituri de aproape 60 de milioane de lei anual pentru instituție. De acum înainte, acești bani vor rămâne în buzunarele românilor. „Atunci când cerem un extras de carte funciară trebuie să plătim pentru acest serviciu, deși ne adresăm unei instituții publice, finanțate din bani publici, iar serviciul este prestat de un angajat plătit din fonduri publice. Astăzi, această taxă este de 20 şi 25 de lei, și se adună anual aproape 60 de milioane de lei de la cetățeni. Eliminăm această taxă. Acest serviciu va fi gratuit pentru proprietarii terenurilor și imobilelor. Mai mult respect pentru cetățenii care plătesc taxe”, a declarat Cseke Attila.

Ce se întâmplă cu dezvoltatorii imobiliari?

Deși taxa dispare pentru persoanele fizice care solicită documente pentru propriile locuințe sau terenuri, dezvoltatorii imobiliari și persoanele care cer extrase pentru imobile care nu le aparțin vor fi în continuare obligați să plătească acest tarif, scrie cancan