Evenimentul Zilei > Actualitate > Schimbare majoră la RATB! Cum ai putea scăpa de amendă. Trebuie doar să…
Schimbare majoră la RATB! Cum ai putea scăpa de amendă. Trebuie doar să…

Schimbare majoră la RATB! Cum ai putea scăpa de amendă. Trebuie doar să…

Pandemia de coronavirus reușește să producă schimbări în cele mai neașteptate locuri. Unul dintre acestea, transportul public din București.

Bucureștenii care călătoresc cu mijloacele STB vor putea plăti biletul direct cu cardul bancar, în autobuz. În cel mult o lună, în toate mijloacele de transport vor fi instalate validatoare de ultimă generație care permit plata direct, cu cardul. Anunțul a fost făcut de primarul general, Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.

Potrivit Gabrielei Firea, bucureștenii vor beneficia de cea mai nouă tehnologie de plată pentru călătoriile cu autobuzul. Validatoarele contactless de ultimă generație au fost deja instalate pe autovehiculele STB de pe liniile Expres 780, 783 și 784, urmând să fie extins pe toate celelalte linii deservite de noile vehicule.

„Astfel, călătorii au posibilitatea de a plăti direct călătoria cu orice tip de card bancar contactless Mastercard sau Visa, emis oriunde in lume, modalitatea de plată fiind aceeași cu cea a validării unui card de transport.

Validările multiple pot fi realizate doar prin alegerea opțiunii dedicată, astfel că nu există riscul validărilor multiple printr-o apropiere accidentală de validator a cardului bancar. La un singur validator pot fi efectuate validări atât cu cardul de transport cât și cu un card bancar, călătorii fiind cei care vor opta pentru modalitatea de plată.

Tariful călătoriei este același, indiferent ce cu ce tip de card alege călătorul să plătească: 1,3 lei – pe liniile urbane; 1,5 lei – pe liniile regionale si 3,5 lei – pe liniile expres”, se arată în postarea Gabrielei Firea.

Pentru implementarea acestui proiect, STB SA a semnat la finalul anului 2019, un contract cu BCR, prin care operatorul bancar asigură implementarea soluției tehnice pentru validatoarele de nouă generatie.

În prezent, călătorii care utilizează mijloacele de transport în comun în Regiunea București-Ilfov pot plăti călătoria prin încărcarea unui card de transport  online, la unul dintre cele peste 220 de centre de emitere și reîncărcare carduri sau prin intermediul telefonului mobil, cu aplicația mobile BPay ori prin SMS.