Evenimentul Zilei > International > Schimbare de situaţie în cazul ASASINĂRII jurnalistului Jamal Khashoggi. Turcia solicită ONU o ANCHETĂ INTERNAŢIONALĂ
Schimbare de situaţie în cazul ASASINĂRII jurnalistului Jamal Khashoggi. Turcia solicită ONU o ANCHETĂ INTERNAŢIONALĂ

Schimbare de situaţie în cazul ASASINĂRII jurnalistului Jamal Khashoggi. Turcia solicită ONU o ANCHETĂ INTERNAŢIONALĂ

După refuzul autorităţilor saudite de extrădare în Turcia a unor suspecţi în cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, Ankara a solicitat Organizaţiei Naţiunilor Unite să declanşeze o anchetă internaţională. Cererea a fost făcută de către ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu.

''În acest sens, am discutat cu secretarul general al ONU şi cu omologii noştri şi vom continua discuţiile'', a afirmat şeful diplomaţiei turce, potrivit agerpres.ro

''În marja G20 (la începutul lunii decembrie), cu numeroşi omologi, inclusiv canadian, ne-am exprimat dorinţa de a face o solicitare comună'', a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara.

Jamal Khashoggi, un colaborator al puterii de la Riad, a fost ucis pe 2 octombrie de către agenţi saudiţi în consulatul ţării sale din Istanbul.

Turcia a declarat iniţial că nu doreşte o anchetă internaţională, preferând cooperarea directă cu autorităţile saudite. Ankara a criticat însă în mod repetat lipsa de cooperare a Riadului, care susţine că uciderea a fost comisă fără acordul său.

Autorităţile saudite au respins o cerere de extrădare în Turcia a unor suspecţi, între care doi apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, acuzaţi de Ankara că se numără printre cei care au planificat crima. Cei doi suspecţi, Ahmed al-Assiri şi Saud al-Qahtani, au fost demişi din funcţie pe 20 octombrie după asasinarea colaboratorului Washington Post.

''Aceşti oficiali trebuie judecaţi conform legii turceşti'', a insistat marţi Cavusoglu.

''De ce nu vreţi ca aceste persoane să fie judecate în Turcia? Vă e teamă că va fi dezvăluită identitatea celor care au dat ordinul pentru această crimă?'', a întrebat şeful diplomaţiei turce. 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.