După schema prezentată pe o tablă de Platon, procurorul general Alexandr Stoianoglo spune că metoda este în stil banditesc, iar raiderul îl contrazice și spune că este legal. În înregistrarea expediată presei Platon mai spune că 13 miliarde de lei, adică 1 miliard de dolari din furtul bancar, au trecut prin Privatbank din Ucraina.

„Bine, prin Privat Bank au trecut 180 de milioane?”, îl întreabă cineva din sală pe Platon, vocea căruia se aseamănă cu cea a procurorului General Alexandr Stoianoglo.

„Nu 180, dar toate 13 miliarde de lei au trecut prin PrivatBank, adică tot miliardul de dolari”, a răspuns Platon.

„Imaginile video, publicate în presă, constituie o secvență din cadrul audierilor lui Veaceslav Platon în dosarul penal, preluat de la DIICOT România, în care este vizat și Vladimir Plahotniuc. Audierea lui Platon a fost efectuată de către un grup de procurori, în prezența apărătorilor acestuia, iar întreg procesul a fost filmat, oficial, de către un expert criminalist”, susțin reprezentanții Procuraturii Generale, scrie Flux24.

Veaceslav Platon (n. 24 ianuarie 1973, Căușeni) este un politician și om de afaceri din Republica Moldova, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009 până în 2010.

El este al șaselea în topul milionarilor moldoveni și în ultimii ani a fost acuzat de mai multe ori de escrocherii, fraude și infracțiuni economice, fiind poreclit „raiderul numărul 1 din spațiul CSI”.

În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în Republica Moldova, apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. Deține și cetățenia Federației Ruse.

Pe 25 iulie 2016 Platon a fost dat în căutare internațională, pe numele lui fiind dispus un mandat de arest pentru 30 de zile, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii din R. Moldova, cu acuzația că ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de 800 milioane de lei.

În cele din urmă, Platon a fost reținut de Serviciul de Securitate și Procuratura Generală din Ucraina.

După arestarea sa avocatul și soția lui Veaceslav Platon, Evghenia Tulcevskaia, au susținut o conferință de presă în care au declarat că Vlad Plahotniuc stă în spatele arestului lui Platon. Evghenia Tulcevskaia mai declara că Plahotniuc i-ar fi propus lui Platon să-i cedeze jumătate din afacerile sale, însă Platon a refuzat și de la asta a pornit totul.

Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în Republica Moldova și a fost plasat într-o celulă din penitenciarul Nr. 13, unde era deținut și fostul premier al Moldovei, Vlad Filat.