Evenimentul Zilei > Politica > „Scheleții” din dulapul omului zilei, Valeriu Zgonea, inamicul numărul 1 al lui Liviu Dragnea. Zgonea și Educația Contraceptivă și Sexuală
„Scheleții” din dulapul omului zilei, Valeriu Zgonea, inamicul numărul 1 al lui Liviu Dragnea. Zgonea și Educația Contraceptivă și Sexuală

„Scheleții” din dulapul omului zilei, Valeriu Zgonea, inamicul numărul 1 al lui Liviu Dragnea. Zgonea și Educația Contraceptivă și Sexuală

Omul zilei de astăzi, 25 aprilie 2016, ar trebui să fie, așa cum ne-a promis vineri, președintele executiv al PSD și șef al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea

“Colegul lui Mihai Viteazul”, după cum singur s-a intitulat, a amenințat, imediat după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru furtul de la ultimul referendum de suspendare a lui Traian Băsescu, că azi își dă demisia din funcțiile din partid dacă nu o face condamnatul.

Dar cine este Valeriu Zgonea? Să lăsăm mai întâi să vorbească Wikipedia:

Valeriu Ștefan Zgonea (n. 3 septembrie 1967, Craiova) este un politician român, membru al Parlamentului României. Începând cu 3 iulie 2012, este președinte al Camerei Deputaților. Pe 18 octombrie 2015 a fost ales în funcția de Președinte Executiv al Partidului Social Democrat. Valeriu Zgonea a urmat cursurile Colegiului Național "Frații Buzești" din Craiova, în perioada 1981-1985. A fost admis la Facultatea de Construcții Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Institutului de Construcții din București.

A urmat cursurile Ministerului Tineretului și Sportului privind managementul resurselor umane și managementul de proiect. În ianuarie 2001, a participat la Programul privind studiul comunicării politice și al relațiilor media, organizat la Washington de Institutul Național Democratic al Ministerului Afacerilor Externe. În aceeași perioadă a absolvit cursul de negociere organizat de Institutul Păcii din S.U.A. În luna martie a anului 2001, a urmat cursurile A.C.Y.P.L. (American Council of Youth Political Leaders). În august 2001 a fost bursier al Universității din Amsterdam, urmând celebrul curs al profesorului Phil Nobel intitulat "Internetul și Politica".

În perioada 2002 – 2003 a urmat studii postuniversitare la Institutul Social Democrat, finalizate cu disertație în managementul strategic. Totodată, a absolvit masterul „Politici Publice Europene” la Institutul Național de Administrație. Este absolvent al Colegiului Național de Apărare (master, 2006), urmând și cursurile Colegiului Superior de Securitate Națională (2007).

A devenit membru A.R.E.D. (Asociația Română pentru Educație Democratică), vicepreședinte al Fundației S.E.C.S. Dolj (Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală), instructor-coordonator al Clubului de dezbateri A.R.D.O.R. Craiova (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică) și membru al Fundației pentru Tineret "1 Decembrie" din Craiova. La inițiativa sa au luat ființă filiala din Dolj a Fundației S.E.C.S. și cea a A.R.D.O.R.

În anul 1986 s-a angajat ca muncitor, urmând și cursurile Facultății de Construcții, la seral. În perioada 1993 – 2000 a avansat de la inginer stagiar la șef district linii și apoi revizor regional de Siguranța Circulației în cadrul Regionalei Căi Ferate Craiova. A devenit membru PDSR în data de 30 aprilie 1996 (din iunie 2001 P.S.D.). În perioada 1999 – 2001 a fost președinte al Organizației de Tineret P.D.S.R. Dolj, vicepreședinte la nivel național al Organizației de Tineret a PDSR și membru al Comitetului Executiv Central al Consiliului Național P.D.S.R. Din anul 2001 este vicepreședinte al P.S.D. Dolj și membru al Consiliului Național al P.S.D. Din anul 2007 deține funcția de secretar executiv al Biroului Permanent Național al Partidului Social Democrat.

La 3 iulie 2012, când Roberta Anastase a fost revocată din funcția de președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea este numit lider al camerei inferioare a Parlamentului.

Ce nu spune Wikipedia

Valeriu Zgonea nu este singur pe lume, el este nepotul celebrului securist Ristea Priboi, pe care Adrian Năstase a încercat să-l impună în fruntea Comisiei parlamentare pentru controlul SIE. Încercare ratată, Priboi fiind nevoit să renunțe la funcție după ce presa a dezvăluit că a fost implicat în acțiunile represive întreprinse de fosta Securitate împotriva postului de radio Europa Liberă.

Tot din surse deschise aflăm că la a doua sa nuntă, ținută pe 4 iulie 2015 la Palatul Snagov, Zgonea l-a avut drept naș de cununie pe Stelian Nistor, un fost actor, director al teatrului Nottara și mai nou un important om de afaceri. Nistor, nașul lui Zgonea, era, la data nunții, asociat într-o companie de transporturi cu celebrul Boris Golovin, fost ofițer al serviciilor de informații ale Armatei Sovietice. Golovin a fost reprezentantul în România al oligarhilor ruși Oleg Deripaska și Igor Ziuzin. Ziuzin a privatizat prin intermediul grupului Mechel uzinele COS Târgoviște și Industria Sârmei din Câmpia Turzii în regimul Năstase.

Însă, e important să reamintim că “Valerică”, cum îi spun apropiații din PSD, plănuise să se recăsătorească cu un an înainte, dar un eveniment neplăcut partidului și lui personal l-a făcut să amâne nunta. Evenimentul neplăcut a constat în arestarea celui care trebuia, inițial, să-i fie naș, Viorel Hrebenciuc.

Nevestele – ASF

Valeriu Zgonea a avut grijă de alesele inimii sale, scria cotidianul Curentul în 2014 , după izbucnirea scandalului de la Autoritatea Națională de Supraveghere Fiscală: ”Cristina Zgonea, fosta soție a demnitarului, este angajată în cadrul unei direcții ASF, în timp ce iubita politicianului, Carmen Gheorghe, este consiliera Dorinei Mihăilescu, membru neexecutiv în conducere ASF, care la rândul ei a fost consiliera fostului premier Adrian Năstase. Probabil, Zgonea și-a luat măsuri ca să nu fie acuzat  de nepotism, dar prezența celor două doamne în aceeași instituție produce confuzii în rândul colegilor, pentru că fosta soție a politicianului se numește în continuare doamna Zgonea în timp ce actuala iubită, căreia Valeriu Zgonea îi spune „soție“, dar pe care n-a luat-o până acum de nevastă, poartă numele de Gheorghe, dar se recomandă tuturor ca doamna Zgonea”.

Rămânând tot la surse deschise, este interesant ce scria publicația Indiscret cu câțiva ani în urmă: “Tandemul Zgonea-Găgeatu le-a făcut zile fripte anchetatorilor craioveni

Ani de-a rândul, paginile ziarelor craiovene au abundat de exemple elocvente de cârdăşie politico-financiară care au adus Craiovei faima unuia dintre cele mai corupte oraşe din România. Indiferent de partidul din care au făcut parte, politicienii craioveni au fost mereu gata să dea o mână de ajutor unor oameni de afaceri certaţi zdravăn cu legea, răsplata celor din urmă fiind una pe măsură. În această săptămână, Indiscret în Oltenia scoate la lumină „legăturile periculoase“ dintre un deputat PSD, Valeriu Zgonea, şi fiul unui notar craiovean, Cătălin Găgeatu, cercetat penal şi reţinut pentru 29 de zile de poliţiştii craioveni ca urmare a unor „încâlceli“ financiare ce duhnesc de la o poştă a fapte penale”.

În loc de încheiere, merită menționat că Valeriu Zgonea nu doar a fost nășit, ci și el, după cum se lăuda în 2013, a cununat 30 de perechi de fini.