Evenimentul Zilei > Politica > Scenariu incendiar. Manevra lui Orban poate spulbera USR și Plus. Rolul lui Nicușor Dan
Scenariu incendiar. Manevra lui Orban poate spulbera USR și Plus. Rolul lui Nicușor Dan

Scenariu incendiar. Manevra lui Orban poate spulbera USR și Plus. Rolul lui Nicușor Dan

Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, toate măsurătorile sociologice comandate în interiorul PNL susțin că partidul Brătienilor nu are nicio șansă să câștige alegerile pentru Primăria Capitalei, Bucureștiul fiind, potrivit sondajelor, un bastion al Alianței USR-PLUS, care, dacă își menține scorul și trendul de la europarlamentare, ar putea câștiga fără probleme primării de mari orașe.

Având în vedere acest inconvenient major – care e dificil, dacă nu imposibil de „soluționat” în doar câteva luni, cu atât mai mult în context electoral –, Ludovic Orban și liderii apropiați iau în calcul susținerea candidaturii lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, acesta fiind cotat, potrivit acelorași măsurători interne, cu șanse reale de câștig.

Culisele candidaturii lui Vlad Voiculescu

Aceasta în condițiile în care expremierul tehnocrat Dacian Cioloș a anunțat că PLUS va susține candidatura fostului său coleg de guvernare, Vlad Voiculescu , cel care a condus portofoliul Sănătății. Anunțul nu a picat deloc bine „aliaților” de la USR, care, la rândul lor, doresc un candidat de producție proprie, fiind pe deplin conștienți că
formațiunea este pe val.

Deși este probabil că USR va susține, finalmente, candidatura lui Vlad Voiculescu, momentan candidatura acestuia din partea Alianței nu este bătută în cuie, între cele două formațiuni existând, în continuare, o serie de șicane și tensiuni.

În realitate, anunțarea candidaturii lui Vlad Voiculescu a fost o poliță plătită de PLUS pentru faptul că USR și-a impus prezidențiabilul, pe Dan Barna, Alianței, deși cei din PLUS și-ar fi dorit ca în cursa prezidențialelor să fie distribuit Dacian Cioloș.

Fiindcă n-au reușit să-și impună liderul drept prezidențiabil comun, PLUS are pretenția, acum, să nominalizeze
candidații pentru primăriile orașelor mari, ceea ce nu cade deloc bine USR.

Atuuri

În PNL există, desigur, și multe voci care contestă o eventuală susținere a lui Nicușor Dan, care, de-a lungul  timpului, matematicianul a fost perceput ca un pericol pentru electoratul liberalilor din Capitală.

O susținere acordată lui Dan ar coporta, însă, și o serie de aspecte strategice, fiind cunoscut faptul că acesta, adevăratul ctitor al USR, este privit cu simpatie în Uniune, unde mulți îl preferă pe Nicușor Dan în defavoarea fostului ministru Vlad Voiculescu.

În această ordine de idei, Ludovic Orban și liderii liberali sunt conștienți că, dacă vor juca inteligent cartea „Nicușor Dan”, ar putea genera fisuri și tensiuni fără precedent la vârful Alianței USR-PLUS.

Consilierul general Ciprian Ciucu (PNL) și-a manifestat dorința de a candida la Primăria Capitalei, dar, deși el – propulsat, recent, la conducerea PNL Sector 6 – beneficiază de o imagine bună pe rețelele de socializare, unde a acumulat numeroși fani, situația partidului în București nu i-ar favoriza candidatura, dimpotrivă.