Măsurarea temperaturii la distanță se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă, prin care se identifica persoanele cu febra după poză acestora. Mai multe țări, inclusiv România, au astfel de sisteme la sosire so în unele situații chiar și la îmbarcare ele fiind activate când există un risc asupra sănătății publice, scrie Raed Arafat pe Facebook.

El arată că măsurarea individuală a temperaturii se face la intrarea în spațiile cu risc de transmitere a virusului SARS-COV 2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase. Aceasta se realizează de la o distanță de câțiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica o persoană simptomatică, iar pentru a se proteja față de persoanele asimptomatice, purtarea măștii este obligatorie.

”Termometrul digital nu înregistrează date personale, nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul, numele și adresa persoanei. Acesta afișează doar temperatura și poate fi utilizat de personal nemedical instruit în utilizarea unui astfel de dispozitiv”, lămurește șeful DSU.

Într-o societate unde există un risc de transmitere al unei boli și unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri dacă se infectează cu virusul care cauzează boală respectivă, măsurile de prevenire și combatere trebuie respectate de către toți membri societății pe durata existenței riscului respectiv.

Astfel de măsuri nu sunt pe viață. Ele sunt necesare la acest moment acestea fiind inclusiv măsuri descurajatoare pentru cei care sunt dispuși să între în spațiile închise fiind simptomatici pentru a-și rezolva problemele personale, riscând viață altora.

În concluzie, dacă nu vrei să ți se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spațiul respectiv pentru că este dreptul comunității și al angajaților care lucrează în spațiul respectiv să se protejeze, scrie Raed Arafat