Evenimentul Zilei > International > Scandalul Navalnîi. Moscova se răzbună după ce UE l-a sancționat pe șeful FSB
Scandalul Navalnîi. Moscova se răzbună după ce UE l-a sancționat pe șeful FSB

Scandalul Navalnîi. Moscova se răzbună după ce UE l-a sancționat pe șeful FSB

Moscova a anunțat contra-sancțiuni care vizează oficiali europeni, după ce a calificat „inacceptabile” sancțiunile blocului comunitar împotriva a șase personalități din Rusia, acuzate de implicare în otrăvirea disidentului rus Alexei Navalnîi.

Rusia a anunțat, marți, sancțiuni împotriva oficialilor europeni, ca represalii pentru măsurile adoptate în luna octombrie de Uniunea Europeană (UE) în urma otrăvirii a principalului opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, în luna august.

Diplomația rusă a declarat că „a extins lista reprezentanților statelor membre UE care au interzis să intre pe teritoriul Federației Ruse”, dar nu a publicat niciun nume.

Anunțul Rusiei vine a doua zi după ce a fost difuzată o conversație telefonică în care Navalnîi susține că a păcălit un agent rus al Serviciului Federal de Securitate (FSB) ca să-i spună cum a fost otrăvit.

Ministerul rus de Externe a explicat că a considerat „inacceptabile” sancțiunile europene care vizează șase personalități din Rusia, inclusiv pe Alexandr Bortnikov, directorul FSB, „sub pretextul presupusei lor participări la incidentul care l-a implicat pe cetățeanul Navalnîi”, scrie Le Monde.

Franța, Germania, Suedia

Aceste contra-sancțiuni au fost anunțate reprezentanților ambasadelor Franței, Germaniei și Suediei, convocați la MAE rus.

Acestea sunt cele trei țări ale căror laboratoare au identificat o substanță neurotoxică de tip Noviciok în corpul lui Navalnîi, care a fost apoi internat în Germania. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat, la mijlocul lunii noiembrie, că aceste contra-sancțiuni vor viza „cu prioritate persoane din conducerea aparatelor de stat germane și franceze”.

Moscova acuză Berlinul, dar și Parisul și Stockholm și Organizația pentru interzicerea armelor chimice că nu au predat documentația lor cu privire la agentul neurotoxic Noviciok, o substanță dezvoltată în scopuri militare în epoca sovietică.

Autoritățile ruse au dat asigurări că nicio otravă nu se afla în corpul lui Navalnîi atunci când a fost internat în Siberia și că, din cauza lipsei de cooperare din partea europenilor, nu poate fi deschisă nicio anchetă în Rusia în legătură cu acest caz.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE