Scandalul jurnaliștilor filați de DNA. Ce vizau, de fapt, procurorii
- Andrei Pospai
- 18 martie 2025, 12:15

Direcția Națională Anticorupție (DNA) reacționează după ce mai mulți jurnaliști din Iași s-au plâns că au fost urmăriţi şi supravegheaţi. Potrivit acestora, filajul ar fi durat câteva luni, timp în care au observat că erau urmăriți pe stradă, iar mai târziu au descoperit că telefoanele lor fuseseră interceptate.
DNA a transmis că ancheta a vizat un jurnalist și a fost inițiată pe baza unui denunț al directorului DSVSA Iași și aprobată de instanță pentru strângerea de probe, inclusiv supraveghere tehnică.
Dosarul a fost însă clasat, întrucât nu au existat indicii privind comiterea unor infracțiuni.
Investigația a început pe 20 februarie 2023, după ce directorul DSVSA Iași a reclamat o tentativă de influențare a subordonaților să încalce legea în schimbul unor sume de bani.

Direcția Națională Anticorupție. Sursa foto: FACEBOOK/DNA
Jurnalistul urmărea realizarea unei anchete
Supravegherea audio-video s-a desfășurat în perioada 8 martie – 24 aprilie 2023, dar nu a scos la iveală dovezi incriminatoare.
”În datele de 08.03.2023 şi 09.03.2023 au fost puse în executare măsurile de supraveghere audio-video privind persoanele vizate.
În urma cercetărilor efectuate în cauză, inclusiv prin exploatarea rezultatelor măsurilor de supraveghere tehnică ce au fost autorizate de către instanţa competentă, nu au reieşit probe care să conducă la formularea unei acuzaţii cu privire la o persoană, nefiind obţinute date sau indicii suplimentare în legătură cu eventuala implicare în săvârşirea vreunei infracţiuni a persoanei vizate de denunţ”, a transmis DNA.
Ulterior, procurorii au concluzionat că jurnalistul urmărea realizarea unei anchete de interes public și nu intenționa să comită vreo infracțiune.
Denunțul nu avea temei real
În plus, s-a stabilit că acuzațiile privind influențarea directorului DSVSA Iași nu au avut temei real. Dosarul a fost clasat pe 21 septembrie 2023.
DNA subliniază respectarea cadrului legal în derularea investigațiilor și recunoaște rolul esențial al presei în identificarea corupției.
În același timp, mai mulți jurnaliști din Iași au reclamat faptul că au fost supravegheați și amenințati de DNA Iași.