Evenimentul Zilei > Justitie > Scandalos! Decizie finală după 9 ani, în dosarul celor 160 de copii români trimiși la cerșit
Scandalos! Decizie finală după 9 ani, în dosarul celor 160 de copii români trimiși la cerșit

Scandalos! Decizie finală după 9 ani, în dosarul celor 160 de copii români trimiși la cerșit

Dosarul „Țăndărei" a făcut mare vâlvă în anul 2010, când peste 160 de copii de etnie romă, duși la cerșit în Marea Britanie, au fost identificați de autoritățile judiciare române și britanice. Abia după 9 ani de cercetări, a venit sentința. 

25 de inculpați au fost în dosarul „Țăndărei”. Aceștia au fost achitați luni, 23 decembrie, de Curtea de Apel Târgu-Mureș. Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracționale organizate racolau copii de etnie romă din Țăndărei, județul Ialomița, pe care-i treceau fraudulos frontiera spre Regatul Unit, pentru a-i trimite la cerșit, ori îi obligau să comită diverse activități infracționale.

Decizia vine după ce autoritățile judiciare din România și Marea Britanie au semnat un acord pentru consitutirea unei echipe comune ide investigații pentru capturarea traficanților.  Operațiunea s-a numit „Europa”, în cadrul căreia s-au efectuat percheziții la domiciliul inculpaților, de către Metropolitan Police și experți Europol.

Tribunalul Harghita a dispus achitarea celor 25 de inculpați, după ce faptele s-au prescris. În acest context, DIICOT a făcut apel, iar Inspecția Judiciară s-a autosesizat, după încheierea dosarului, care a durat aproape un deceniu, informează Cotidianul.ro.