Într-o conferinţă de presă la Departamentul de Stat, Mike Pompeo a declarat că John Kerry a recunoscut că a sfătuit oficialităţi iraniene „să aştepte” încheierea mandatului actualei administraţii a preşedintelui republican Donald Trump.

În realitate, însă, Kerry a fost întrebat în timpul unui interviu pentru postul de televiziune Fox dacă a recomandat Teheranului „să aştepte” sosirea la Casa Albă a unui nou preşedinte, care urmează să fie ales în 2020, iar fostul secretar de stat nu a dat un răspuns clar.

„Nu există precedent pentru aşa ceva în istoria SUA. Secretarul Kerry nu ar trebui să se angajeze într-un astfel de comportament. Intră în contradicţie cu politica externă a Statelor Unite aşa cum este ea trasată de preşedintele în exerciţiu”, a declarat Pompeo, care şi-a amintit că l-a văzut pe Kerry la o conferinţă de securitate de la Munchen, la începutul acestui an, alături de alţi foşti diplomaţi care au activat în timpul administraţiei preşedintelui democrat Barack Obama şi că nu s-a îndoit prea tare că aceştia s-au întâlnit cu oficialităţi iraniene, transmite Agerpres.

„Este vorba despre un fost secretar de stat care intră în contact cu cel mai mare sponsor al terorismului de stat la nivel mondial”, a delarat Pompeo.

Mike Pompeo este un adversar declarat al acordului nuclear semnat în 2015 de Iran şi de şase puteri mondiale, între care şi SUA. Kerry a fost ferm implicat în negocierea acestui acord, una dintre cele mai importante realizări ale administraţiei Obama.

SUA s-au retras din acest acord în luna mai, la scurt timp după ce Pompeo a devenit secretar de stat, iar sancţiunile împotriva Teheranului au început să fie recent reintroduse. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat în urmă cu două săptămâni că Teheranul a continuat să respecte partea sa de înţelegere, în pofida acţiunilor SUA.

Te-ar putea interesa și: