Evenimentul ZileiInternationalScandal uriaş în Venezuela. Profesorul Bruce Bagley a fost arestat. Mită de 2,5 milioane de dolari

Scandal uriaş în Venezuela. Profesorul Bruce Bagley a fost arestat. Mită de 2,5 milioane de dolari

Scandal uriaş în Venezuela. Profesorul Bruce Bagley a fost arestat. Mită de 2,5 milioane de dolari
Procurorii federali au anunțat, luni, că  prof. Bruce Bagley a fost arestat pentru acuzații de spălare de bani, după ce a fost acuzat de implicarea sa într-un sistem pentru a ascunde sursele a peste 2,5 milioane de dolari obţinuţi din luarea de mită și corupție în Venezuela

 

Procurorii federali au anunțat, luni, că  prof. Bruce Bagley a fost arestat pentru acuzații de spălare de bani, după ce a fost acuzat de implicarea sa într-un sistem pentru a ascunde sursele a peste 2,5 milioane de dolari obţinuţi din luarea de mită și corupție în Venezuela

Profesorul Bagley, în vârstă de 73 de ani, că este mai mult decât un observator academic în lumea infracțională.

De asemenea, procurorii susţin că profesorul a păstrat pentru el însuși aproximativ 10% din bani.

Procurorii nu au spus dacă acuzațiile împotriva profesorului Bagley au fost legate de alte investigații deschise, iar corupția a fost „în legătură cu proiectele de lucrări publice din Venezuela”.

Profesorul Bagley, care nu a răspuns la mesajele de telefon și e-mail, a apărut luni la tribunalul federal din Miami, unde un judecător a stabilit o cauţiune de 300.000 de dolari.

Avocatul profesorului,  Forman a spus că a fost prea devreme pentru a comenta probele împotriva profesorului Bagley, adăugând că încă se familiarizează cu acuzațiile expuse în rechizitoriu.

Anchetatorii din Statele Unite au vizat din ce în ce mai mult schemele venezuelene de spălare a banilor în ultimii ani, concentrându-se pe oficiali.

În ultimii doi ani, oficialii Statelor Unite au impus numeroase sancțiuni împotriva politicienilor venezueleni, acuzându-i de delapidare, corupție și trafic de droguri.

În iulie, oficialii americani l-au acuzat pe președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, că a fost implicat într-o schemă de corupție în care rudele sale, partenerii de afaceri și oficialii au sifonat sume masive de bani.

Administrația domnului Maduro a negat orice faptă de care a fost acuzat, spunând că acuzațiile din partea oficialilor din Statele Unite fac parte dintr-un „război economic” pentru a-și da jos guvernul.

Profesorul Bagley a studiat criminalitatea organizată în America Latină și a fost publicat frecvent pe această temă. El a editat o carte academică lansată în 2015, intitulată „Traficul de droguri, crima organizată și violența în America de azi”. O altă carte pe care a editat-o, despre relația dintre țări și crima organizată, a fost lansată în mai.

De-a lungul anilor, el a fost citat de nenumărate ori în rapoarte media despre traficul de droguri

Potrivit procurorilor, profesorul Bagley a deschis un cont bancar în Florida, sub numele companiei sale, în 2016. Dar nu a existat aproape nicio activitate în cont până la un an mai târziu , când a început să primească depozite masive din conturile bancare în Emiratele Arabe Unite și în Elveția .

Aceste conturi aparțineau în mod evident unei companii alimentare și unei firme de administrare a averii, dar erau de fapt controlate de o firmă columbiană a cărei bani proveneau din „veniturile luării de mită străine și delapidarea furată poporului venezuelean”, potrivit rechizitoriului.

În octombrie 2018, banca a închis contul companiei din cauza activității suspecte, potrivit rechizitoriului. Dar profesorul Bagley a deschis un alt cont pe numele său în decembrie și a continuat schema până în aprilie 2019, primind cel puțin 14 depozite ilegale.

El era de așteptat să se prezinte la tribunalul federal din Manhattan pentru a face față acuzațiilor. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea fi condamnat până la 20 de ani de închisoare, potrivit nytimes.com


Accesează: