Update:

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, se declară surprinsă şi îngrijorată de faptul că la Leipzig (Germania) poliţia le cere hotelierilor să anunţe dacă sunt cazaţi cetăţeni români.

„Am aflat cu surprindere şi îngrijorare că în Germania, la Leipzig, Poliţia le cere hotelierilor să anunţe dacă au cazaţi cetăţeni români. Este inacceptabil ca românii din Germania sau cei care călătoresc în Germania să fie supuşi unei asemenea forme de discriminare care ne pune pe toţi, ca popor, într-o lumină nefavorabilă şi nedreaptă. În Germania trăiesc peste 850.000 de români şi persoane de origine română, reprezentând a cincea minoritate din această ţară. Românii sunt bine integraţi şi fac cinste României, aducând, în acelaşi timp, plus valoare ţării-gazdă”, a precizat ministrul, conform unui comunicat de presă.

Ea a subliniat că românii sunt cetăţeni europeni şi au drepturi egale cu cele ale cetăţenilor din statele de reşedinţă sau din statele unde călătoresc sau studiază.

 


Știrea inițială:

S-a întâmplat la finele săptămânii trecute. Înainte de festivalul ”Highfield” de lângă Leipzig, desfășurat între 16 și 18 august, cu 30.000 de participanți, poliția a cerut în scris operatorilor hotelieri să anunțe dacă au oaspeți români.

Oamenii legii au transmis câte o scrisoare fiecărui proprietar sau manager de hotel din zonă,  cerându-le să îi anunțe imediat despre sosirea oricărui român. Motivul: anchetele trecute ar fi demonstrat că mai multe bande de români sunt responsabile de furturi în timpul unor astfel de evenimente.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Andreas Loepki, a declarat că încă de la o ediție precedentă a festivalului ar fi fost identificat un grup de infractori români. În plus, printr-un mesaj pe Twitter, Poliția Leipzig a justificat scrisoarea printr-un articol din legea poliției saxone: ”În termenii stabiliți de lege, poliția poate adopta măsurile necesare pentru a evita problemele de siguranță și ordine publică”.

Mai multe ONG-uri dar și un deputat au luat act de gestul polițiștilor pe care îl condamnă, catalogândul abuziv și rasist.

Astfel, deputata Juliane Nagel (Die Linke) din parlamentul statal a scris pe aceeași rețea de socializare: “Sunt șocată. Poliția saxonă acționează sub profil rasial la lumina zilei, incluzând originea unei persoane între înclinațiile sale criminale. Din nou metode dubioase ale poliției. Fascismul cotidian sosește sub forma unei scrisori oficiale formulată educat”.

Reprezentanții Cop Watch Leipzig, ONG care monitorizează abuzurile poliției, consideră că s-au depășit limitele. ”Cu acest apel, poliția a dat dovadă de atitudine antiromânească care confirmă prejudecățile și are un efect stigmatizant asupra persoanelor din acest grup etnic. Aceasta încalcă principiile de nediscriminare și nu constituie p anchetă de siguranță acceptabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizației, pentru MDR Sachsen.

 

Sursa: Ziarul Românesc din Germania