Evenimentul Zilei > International > Scandal uriaș de CORUPȚIE în Coreea. Președinta țării va fi anchetată și se cere ARESTAREA sa, mii de oameni au ieșit în stradă
Scandal uriaș de CORUPȚIE în Coreea. Președinta țării va fi anchetată și se cere ARESTAREA sa, mii de oameni au ieșit în stradă

Scandal uriaș de CORUPȚIE în Coreea. Președinta țării va fi anchetată și se cere ARESTAREA sa, mii de oameni au ieșit în stradă

Soarta liderei din Coreea de Sud e pe muchie de cuțit. Ieri judecătorii Curții Constiuționale au decis că poate fi anchetată pentru corupție, după ce și Parlamentul luase o decizie în acest sens.

Park Geun-hye nu a făcut încă niciun gest și nicio declarație, și, în ciuda deciziei instanței, a rămas în palatul prezidențial. 

Mii de oameni au ieșit în stradă, azi, la Seul, la o zi după ce trei persoane au implicate în proteste au murit. Mulți o susțin pe Park, dar sunt așteptate și contra-demonstrații. Există temeri că cele două tabere s-ar putea ciocni și, în consecință, foarte muți polițiști au fost scoși pe străzi. 

O purtătoare de cuvânt a protestatarilor, care susține decizia Curții, Choi In-sook, a declarat pentru Reuters că oamenii cer arestarea fostei președinte a țării. Park și-a pierdut imunitatea și ar putea fi inculpată penal pentru implicarea într-un scandal de corupție. 

În acest timp, comisia pentru alegeri naționale a anunțat că un vot „liber și corect” va avea loc cel tâziu în 9 mai. 

În prezent, Moon Jae-in din Partidul Democratic conduce în sondajele de opinie, în unul dintre acestea ar avea cu 22% mai mult decât următorul contracandidat, actualul președinte interimar, Hwang Kyo-ahn, care îi este loial lui Park. Hwang a făcut apel la calm, spunând că guvenrul ar trebui să rămână stabil și să prevină extinderea conflictelor interne. 

Deocamdată polițiștii se pregătesc pentru mai multe ciocniri violente cu protestatarii, după moartea a doi susținători al lui Park, vineri, O a treia persoană, de 74 de ani, se pare că a suferit un atac de cord în timpul manifestațiilor și a murit azi, potrivit Reuters. 
Cabinetul lui Park a anunțat că președinta nu va părăsi Casa Albastră, reședința prezidențială, și nici nu face declarații pentru presă. Se pare că așteaptă până când casa ei din Seul este reparată și curățată, scrie BBC. 

De ce și-a pierdut Park mandatul? Este vorba despre o relație foarte apropiată de prietenie cu Choi, care este acuzată că a folosit legătura sa cu președinta pentru a face presiuni asupra companiilor, care să dea donații de milioane de dolari unor fundații pe care le patrona ea. Se pare că Park ar fi fost personal implicată în această afaceri și i-ar fi permis lui Choi accesul la un nivel inacceptabil de mare al documentelor oficial. 

Parlamentul i-a ridicat imunitatea și a acceptat anchetarea ei, în decmebrie, iar Curtea Constituțională a decis de atunci dacă sus
ține sau nu această decizie. 

Vineri, un complet format din opt judecători a dedcis că acțiunile președintei țării „au afectat grav spiritul democrației și statului de drept”. Curtea a spus că ea a încălcat legea permițându-i prietenei sale să se amestece în afaceri de stat și a încălcat legea privind secretul de stat.