Evenimentul Zilei > International > Scandal la o biserică din Ierusalim. Emmanuel Macron şi-a ieşit din fire. „Ieşiţi afară!”
Scandal la o biserică din Ierusalim. Emmanuel Macron şi-a ieşit din fire. „Ieşiţi afară!”

Scandal la o biserică din Ierusalim. Emmanuel Macron şi-a ieşit din fire. „Ieşiţi afară!”

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a avut un incident tensionat la intrarea în biserica Sfânta Ana din Ierusalim, unde un  poliţist israelian se poziţionase ostentativ în faţa lui.

„Nu-mi place ce ai făcut în faţa mea”, i-a strigat Macron poliţistului care stătea în faţa lui la intrarea în biserică, teritoriu francez în Oraşul vechi din Ierusalim.

„Ieşiţi afară, vă rog, nimeni nu trebuie să provoace pe nimeni, este clar?”, a mai spus Macron în engleză.

„Rămânem calmi, am făcut o plimbare minunată, faceţi o treabă bună în oraş şi o apreciez, dar, vă rog, respectaţi regulile stabilite de secole, ele nu se vor schimba cu mine, vă pot spune asta”, a adăugat el.

„Este Franţa aici şi toată lumea ştie regula”, a subliniat tot în engleză preşedintele francez, care a făcut o plimbare neprogramată în Oraşul vechi din Ierusalim, unde nu plănuise iniţial decât să viziteze biserica Sfânta Ana.

Această scenă aminteşte de un alt incident în care a fost implicat fostul preşedinte francez Jacques Chirac în anii 1990.
Edificiul, construit de Cruciaţi în secolul XII-lea şi oferit de Imperiul Otoman Franţei în 1856, este unul dintre cele patru teritorii franceze din Ierusalim.

În acest cartier din Ierusalimul de Est, fostul preşedinte francez Jacques Chirac şi-a ieşit din fire în 1996, din cauză că militarii israelieni îl încadrau prea îndeaproape, spunându-le: „Vreţi să mă întorc la avionul meu?”, înainte de a le cere să iasă de pe domeniul bisericii.

Miercuri, cu câteva ore înainte de sosirea preşedintelui Emmanuel Macron, a avut loc un incident între membrii echipei responsabile de securitatea sa şi un militar al forţelor de securitate israeliene care voia să intre în biserică, potrivit jurnaliştilor aflaţi la faţa locului, potrivit agerpres.ro