Materialul jurnalistic vorbește destpre cazurile unor asistente medicale venite din România, absolvente ale unor școli postliceale de profil, cu diplome recunoscute de statul român, dar care, în realitate, habar nu au să facă o injecție.

 “Am încercat încă de pe data de 22 mai să îi luăm interviu ministrului Educației, dar biroul de presă ne-a tot amânat, iar când și-a dat demisia ministrul Valentin Popa reprezentanții Ministerului ne-au zis ca ministrul interimar nu are competența de a ne da un interviu”, a declarat pentru Edupedu.ro jurnalista suedeză Jazz Munteanu.

“În Suedia, sunt astăzi asistente medicale care au diplomă, în ciuda faptului că nu au avut nici o pregătire profesională”, transmite televiziunea suedeză. În cadrul anchetei jurnalistice au fost verificate 5 persoane cu diplome de la diferite școli postliceale din România, iar “2 dintre ele recunosc că nu au fost la ore și că au fost în România doar pentru examenul final”.

Jurnaliștii prezintă, sub protecția anonimatului, cazul unui asistent care lucrează la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburg, care a recunoscut că a venit în România doar pentru a-și da examenele în urma cărora a devenit asistent medical licențiat. În cei trei ani în care teoretic a studiat medicina, acesta a luvcrat, în realitate, ca șofer de tir.

Asistentele medicale sunt ocupă primul loc în topul migrației specialiștilor, potrivit statisticilor oficiale. Un număr de 18.597 de asistente medicale au emigrat din România și și-au cerut recunoașterea profesiei în țările Uniunii Europene, potrivit Bazei de date a profesiilor reglementate a Comisiei Europene. (Sursa foto: televiziunea publică a Suediei)

 

 

Te-ar putea interesa și: