Bătaia a început când doi deputaţi naţionalişti s-au grăbit să ajungă la liderul comuniştilor Piotr Simonenko, care pleda de la tribuna parlamentului pentru federalizarea ţării şi ridicarea limbii ruse la rangul de limbă oficială.

Naţionaliştii l-au îmbrâncit pe Simonenko de la tribună, de care s-au apropiat parlamentari de diferite culori politice şi a început o încăierare generală.

Grupul parlamentar al comuniştilor a părăsit sala de şedinţe în semn de protest faţă de atacul împotriva liderului lor, iar preşedintele parlamentului Oleksandr Turcinov, care exercită şi funcţia de preşedinte interimar al ţării, a anunţat o scurtă pauză a şedinţei.

În discursul său, liderul comuniştilor ucraineni a acuzat actualul guvern de la Kiev de agravarea situaţiei în estul ţării, unde Ucraina se confruntă în ultimele zile cu pericolul secesionist. "Faceţi totul pentru a-i intimida pe oameni, îi arestaţi, aţi declanşat adevărate persecuţii împotriva celor indezirabili", a afirmat Simonenko, citat de RIA Novosti.

În cele din urmă legea a fost adoptată, relevă Interfax.