Evenimentul Zilei > EVZ Special > Scandal financiar! Cum au „dispărut” 145 de milioane de dolari. E mort sau…
Scandal financiar! Cum au „dispărut” 145 de milioane de dolari. E mort sau…

Scandal financiar! Cum au „dispărut” 145 de milioane de dolari. E mort sau…

Lumea criptomonedelor a cunoscut o adevărată lovitură în urmă cu un an, la moartea lui Gerald Cotten.

Co-fondatorul companiei canadiene Quadriga a lăsat blocată într-un cont la care numai el avea acces suma de 145 de milioane de dolari, bani aparținând clienților firmei. De atunci, nimeni nu a reușit să „spargă” combinația de cod, iar oamenii furioși au dat în judecată Quadriga, cerându-și recuperarea investiției.

Avocații care îi reprezintă pe utilizatorii platformei cer ca autoritățile canadiene să permită exhumarea cadavrului pentru a vedea dacă Gerald Cotten a fost într-adevăr înmormântat sau la mijloc e vorba de o escrocherie pusă la cale de cineva.

Într-un anunț pe Facebook, reprezentanții Quadriga au scris că Gerald Cotten, co-fondator și CEO al companiei, a murit de complicații generate de boala Crohn, în timp ce călătorea spre India. La momentul respectiv, activele digitale controlate de Cotten însumau 145 de milioane de dolari! Banii au rămas „înghețați” în contul celui supranumit „Regele criptomonedelor”. În aprilie, Curtea Supremă din Noua Scoție a emis un ordin de încetare a activității pentru Quadriga CCAA, declarând falimentul firmei.

Vineri, avocatul Miller Thompson a solicitat în scris Poliției (Royal Canadian Mounted Police) o exhumare și o autopsie post-mortem a presupusului cadavru al lui Gerald Cotten „pentru a confirma identitatea sa”, notează CNN.

Criptomonedele deținute de Quadriga sunt stocate offline în conturi cunoscute sub numele de „portofele reci”, aceasta fiind cea mai bună modalitate de a le proteja de hackeri. Problema e că doar Cotten avea acces la aceste portofele, susțin reprezentanții companiei Quadriga.