Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandal de coruptie cu implicari guvernamentale
Scandal de coruptie cu implicari guvernamentale

Scandal de coruptie cu implicari guvernamentale

Credit Suisse First Boston a fost consultantul concernului petrolier polonez Polski Koncern Naftowy Orlen SA (PKN) pentru privatizarea companiei petroliere Unipetrol din Cehia.

Privatizarea a starnit un puternic scandal de coruptie in cele doua tari, legat de faptul ca un inalt oficial al guvernului de la Praga ar fi conditionat castigarea licitatiei de o mita consistenta.

Potrivit unei filmari cu camera ascunsa difuzata de televiziunea ceha TV Nova, Zdenek Dolezel, fostul cancelar al premierului ceh Stanislav Gross, ii pretindea o mita de cinci milioane de coroane (172.000 de euro) lobbystului polonez Jacek Spyra.

Dolezel a fost schimbat din functie la scurt timp dupa izbucnirea scandalului, iar presa ceha si poloneza sustine ca totul s-ar fi petrecut cu stirea lui Gross.

Fostul premier ceh, considerat martor-cheie in scandal, a fost interogat recent de politie cu privire la presupusa mita. Pe de alta parte, procuratura poloneza i-a solicitat fostului premier Marek Belka sa depuna marturie in procesul privind scandalul Unipetrol, avand suspiciuni asupra unor posibile mite in valoare de 42 de milioane de euro.

Scandalul a fost amplificat de un document ajuns in posesia ziarului polonez "Rzeczpospolita", care dovedeste faptul ca privatizarea a fost conditionata de semnarea unei intelegeri cu compania ceha Agrofert, pentru vanzarea unor unitati petrochimice ale Unipetrol, la preturi cu mult sub valoarea reala.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: