Evenimentul Zilei > Social > SCANDAL chiar la ÎNCEPEREA noului AN ȘCOLAR. Manualele elevilor, PLINE de GREȘELI
SCANDAL chiar la ÎNCEPEREA noului AN ȘCOLAR. Manualele elevilor, PLINE de GREȘELI

SCANDAL chiar la ÎNCEPEREA noului AN ȘCOLAR. Manualele elevilor, PLINE de GREȘELI

Un nou scandal a izbucnit odată cu începerea noului an școlar. Precum în alți ani, unele manuale din care elevii ar trebui să învețe sunt pline de greșeli.

După ce au fost descoperite numeroase greşeli în manualele de Istorie si de Geografie de clasa a VI-a, iată că şi cel de Biologie are probleme grave. Astfel, inima şi ficatul sunt poziționate greşit, într-o fotografie care le prezintă elevilor de-a VI-a sistemul de organe al omului, iar greşelile de gramatică sunt nenumărate. În acest context, Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a hotărât ca directorul Editurii Pedagogice, Maria Mihaela Nistor, să fie invitată la audieri în cadrul Comisiei.

Profesori de biologie, editori şi profesori universitari au semnalat greşeli importante şi în cele două manuale de Biologie de clasa a VI-a, scoase acum de EDP, scrie Gazetadecluj.

“Vasele de sânge însumează peste 160.000 de kilometri”, învață copiii, la pagina 10, în cadrul rubricii “Ştiați că…?” Informația este contrazisă 7 pagini mai târziu: “Totalitatea vaselor de sânge din corpul unui adult are o lungime de 96 000 km”.  Inima şi ficatul sunt puse greşit, în fotografia care prezintă sistemul de organe al omului, la pagina 19. Concret, imaginea este pusă în oglindă, iar organele plasate pe partea greşită.

Copiii trebuie să identifice apoi organele indicate printr-o săgeată şi numerotate, din imaginea cu sistemul greşit de organe al omului şi dintr-o fotografie cu sistemul de organe la iepure. Nu este clar dacă săgețile ar trebui să le arate elevilor organe comune, aşa cum ar fi intuitiv, şi imaginea pusă greşit cu sistemul la om a dat peste cap planurile autorului. În plus, săgeata nr. 5 este plasată greşit şi duce în afara imaginii cu omul.