Evenimentul Zilei > International > Scandal internațional. O țară africană legalizează vânătoarea de animale sălbatice. 135.000 de elefanți în pericol
Scandal internațional. O țară africană legalizează vânătoarea de animale sălbatice. 135.000 de elefanți în pericol

Scandal internațional. O țară africană legalizează vânătoarea de animale sălbatice. 135.000 de elefanți în pericol

Un raport al autorităților din Botswana estimează necesară ridicarea interdicției vânătorii animalelor sălbatice și introducerea sacrificării regulate dar limitate a elefanților. Botswana găzduiește cea mai mare populație de elefanți africani.

Informația a generat indignare în rândul organizațiilor internaționale pentru protecția animalelor, după ce Botswana a confirmat intenția de a legaliza vânătoarea de animale sălbatice pe teritoriul ei, relatează 20 Minutes.

Guvernul a însărcinat un comitet să se pronunțe asupra eventualei ridicări a interdicției vânătorii de animale sălbatice, aflată în vigoare din 2014.

În raportul său, acest comitet, condus de ministrul Dezvăltării rurale, Frans van der Westhuizen, „estimează necesar să facă următoarele recomandări: ridicarea interdicției vânătorii” și „introducerea sacrificării regulate dar limitate a elefanților”.

Legalizarea vânătorii animalelor sălbatice ar permite „promovarea și conservarea animalelor”, estimează raportul. „Atunci când comunitățile vor conștientiza (…) veniturile generate de resursele faunei, ele vor proteja mai bine natura”

Apărătorii animalelor s-au ridicat imediat împotriva acestei „barbarii”. „Ce dezastru!”, a estimat Dex Kotze, important om de afaceri, foarte implicat în apărarea cauzei animalelor.

„Botswana numără două milioane de locuitori și economia țării depinde de diamante și de turism”, a reacționat el. „Legalizarea vânătorii animalelor sălbatice „ ar putea provoca pagube importante în industria turistică din Botswana. Este o nebunie”, a adăugat el.

Dezbaterea privind legalizarea vânătorii a fost lansată în Botswana anul trecut, după plecarea președintelui Ian Khama, apărător pasionat al faunei sălbatice din țară.

În 2014, Khama a interzis vânătoarea comercială a elefanților și a altor specii amenințate.

Situată între Zambia și Africa de Sud, Botswana găzduiește cea mai mare populație de elefanți africani, evaluată în 2015 la peste 135.000 de exemplare. Bogăția faunei țării a făcut din ea un sanctuar al amatorilor de safari pe bani greu și unul din motoarele dezvoltării economice.