Evenimentul Zilei > Justitie > Şase titluri de doctor au fost retrase de CNATDCU. Care sunt „greii” plagiatori
Şase titluri de doctor au fost retrase de CNATDCU. Care sunt „greii” plagiatori

Şase titluri de doctor au fost retrase de CNATDCU. Care sunt „greii” plagiatori

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a luat hotărârea de a retrage şase titluri de doctor obţinute la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”.

Potrivit CNATDCU, printre cei vizaţi de aceste decizii este vorba despre fostul şef al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR Toma Rus, fostul şef în cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii Daniel Moldoveanu şi judecătoarea Corina Jîjîie, fostă şefă a Secţiei Penale din ICCJ.

Despre Corina Jîjîie, Rudel Obreja afirma în discuţiile cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu că ar avea „intrare”, fiind de notorietate influenţa pe care o avea aceasta în multe instituţii.

De asemenea, CNATDCU decis să lase fără titlu de doctor și pe Daniel Moldoveanu, Ionelia Valentina Morcovescu (Saulea), Cătălin Chivu şi Ionel Claudiu Pasăre.

În cazul lui Daniel Moldoveanu, fost şef în cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii, CNATDCU a stabilit că există preluări integrale sau parțiale din textul sursă, fără citarea acestuia și fără menționarea autorului.

Cătălin Chivu, fost şef al IPJ Brăila, a rămas, de asemena, fără titlul de doctor, după ce CNATDCU l-a găsit vinovat de plagiat.

În conformitate cu raportul comisiei de analiză, 38% din paragrafele din teza de doctorat sunt din alte surse, iar autorul a folosit pe parcursul tezei de doctorat paragrafe preluate integral din acte normative și studii de specialitate publicate înaintea susținerii acesteia făcând trimitere la sursele consultate, dar fără să facă precizări concrete referitoare la paginile, articol/directivă, după cum impun regulile de scriere academice, potrivit gazetadecluj.ro