Evenimentul Zilei > Social > INCREDIBIL! O româncă este VIOLATĂ în fiecare săptămână chiar în familie
INCREDIBIL! O româncă este VIOLATĂ în fiecare săptămână chiar în familie

INCREDIBIL! O româncă este VIOLATĂ în fiecare săptămână chiar în familie

Un stiu arată că aproape 20% dintre omoruri se petrec între rude. Acelaşi studiu a ajuns la încă o concluzie foarte tristă: în fiecare zi, o femeie este violată în familie!

72 din cele 371 de cazuri de omor înregistrate în 2016 – (19,4%) – s-au petrecut în familie și în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie, arată rezultatele unui studiu prezentat joi de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF).

Numărul de cazuri de omor în familie a scăzut comparativ cu 2014 când s-au înregistrat 82 din totalul de 380, dar și față de 2015 când au fost înregistrate 99 în familie din totalul de 395.

Din datele studiului rezultă că în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie, la fiecare patru zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată în familie, iar la fiecare două zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie.

Rezultatele studiului arată că din ce în ce mai multe victime ale violenței în familie îndrăznesc să se adreseze instanțelor de judecată pentru a cere emiterea unui ordin de protecție. Acesta există în legislația din România din 2012, ca măsură temporară de protejare a victimelor violenței în familie împotriva săvârșirii de noi agresiuni de către un membru al familiei.

Între 2012 și 2016, la instanțele de judecată s-au depus în total 15.313 de cereri de emitere a unor ordine de protecție. Cele mai multe, aproximativ o treime, s-au înregistrat în anul 2016 (5.132 de cereri).

Cele mai multe cereri au fost înregistrate în județul Iași—755, Bacău—730 și Vaslui—713, iar cele mai puține în județele Caraș-Severin—79, Harghita — 82 și Călărași — 112.

Judecătorii au admis cererile, parțial sau total, în mai puțin de jumătate dintre cazuri (43%),astfel că în perioada 2012-2016 au fost emise 6.538 de ordine de protecție la nivel național.

Cele mai multe solicitări de ordine de protecție au venit din partea femeilor — 88%. Bărbații reprezintă 7% dintre reclamanți.

Deși la începutul anului 2016 a intrat în vigoare o prevedere prin care instanțele de judecată sunt obligate să emită o hotărâre în termen de cel mult 72 de ore de la înregistrarea cererii, sunt județe unde, pe parcursului anului 2016, durata medie de soluționare a cererii a depășit 10 zile, se mai arată în studiu. Printre aceste județe se numără: Arad — 19 zile, Mehedinți—16 zile, și Giurgiu—13 zile.

Din totalul plângerilor prealabile pentru cazuri de violență în familie, depuse la Poliție, aproximativ 50% sunt retrase. Un procent foarte mic (2-3% pe an) se finalizează cu rechizitoriu, se mai arată în studiu.

Numărul persoanelor condamnate pentru violența în familie era, în martie 2017, de 45. Condamnați definitiv au fost 34 și 4 intrați în custodie în luna ianuarie 2017.

În evidența serviciilor de probațiune din țară se aflau în decembrie 2016 un număr de 104 persoane condamnate penal pentru violență în familie.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: