Înaltul reprezentant UE pentru Relaţii Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat că “sancţiunile nu vor fi eliminate până la realizarea transferului politic în Siria, relaţiile nu se vor normaliza şi nici reconstrucţia ţării nu va fi sprijinită”.

Conform ştirii transmise de Agenţia Anadolu (AA), Borrell a rostit un discurs în cadrul şedinţei organizate la Parlanentul European pentru marcarea a 10 ani de la declanşarea războiului civil din Siria.

Borrell a subliniat că în aceşti 10 ani, sirienii s-au confruntat cu moartea, foametea, tortura, bombele baril şi armele chimice şi a adăugat: “În ciuda sprijinului acordat de Rusia şi Iran, Assad nu va putea câştiga acest război. Singura cale sustenabilă este soluţia politică”.

Menţionând că procesul politic susţinut de Naţiunile Unite s-a blocat, iar lucrările comisiei create pentru elaborarea unei noi Constituţii sunt obstrucţionate de către regimul Assad, Borrell a spus:”Assad nu doreşte organizarea de alegeri libere şi corecte. Assad vrea alegeri pe care să le câştige el”.

Precizând că pacea nu poate fi obţinută prin sacrificarea populaţiei, Borrell a amintit că, până astăzi, în Siria, peste 500 de mii de persoane şi-au pierdut viaţa, că economia este distrusă, peste jumătate din populaţie a fost nevoită să fugă din casele lor şi că sute de mii de oameni trăiesc în corturi.

80% din populaţia Siriei trăieşte sub pragul sărăciei

Subliniind că 80% din populaţia Siriei trăieşte sub pragul sărăciei, Borrell a spus:

“Toate acestea au loc la graniţa noastră, adică pe cealaltă parte a Mării Mediterane. Nu ar trebui să permitem ca exemplul Siria să fie uitat, şi nu vom permite acest lucru.”

Arătând că va fi co-preşedintele Conferinţei asupra viitorului Siriei, ce se va desfăşura anul acesta, Înaltul Reprezentant UE a afirmat că eforturile Naţiunilor Unite pentru găsirea unei soluţii politice trebuie sprijinite.

Borrell a declarat că doreşte pedepsirea criminalilor de război din Siria şi până când acest lucru se va realiza vor continua presiunile: “Sancţiunile nu vor fi eliminate până la realizarea transferului politic în Siria, relaţiile nu se vor normaliza şi nici reconstrucţia ţării nu va fi sprijinită. Acesta trebuie să fie mesajul conferinţei de la Bruxelles.”

Uniunea Europeană ar trebui să continue să sprijine sirienii din interiorul ţării şi, în special, pe cei din ţări precum Turcia, Iordania şi Liban, a spus Borrell şi a adăugat: “Aceste ţări găzduiesc milioane de sirieni şi merită ajutorul nostru. În 10 ani, Uniunea Europeană şi ţările membre au acordat un ajutor de 22 miliarde de euro sirienilor şi acestor ţări. Cel mai important donator suntem noi şi vom continua să ne arătăm solidaritatea. Aceste ajutoare au o importanţă vitală. Lansăm un apel şi celorlalţi donatori să ajute, pentru că nu putem face noi totul.”

“UE nu poate soluţiona de una singură”

În discursul rostit după cele ale parlamentarilor, Borrell a răspuns întrebărilor şi criticilor şi a spus: “Nu foloseşte la nimic să amintim câte persoane au murit, câţi refugiaţi sunt, câţi militari străini trebuie să fie retraşi. Toate acestea nu schimbă realitatea. Uniunea Europeană nu poate soluţiona această problemă de una singură.”

Borrell a subliniat că pentru soluţionarea problemei este necesar ca ţările occidentale care gândesc la fel să se întâlnească, că nici măcar o înţelegere comună internaţională a problemei nu este suficientă şi că pentru transferul puterii în Siria este nevoie să fie exercitate presiuni.

Subliniind că Naţiunile Unite trebuie să revigoreze procesul de soluţionare a problemei siriene şi că prioritatea o va reprezenta intensificarea ajutorului umanitar pentru sirieni, Borrell a continuat:

“Mi-e teamă că după 10 ani, comunitatea internaţională este obosită în ceea ce priveşte continuarea sprijinului pentru viitorul sirienilor. ”

Adresându-se parlamentarilor, Borrell a spus:”Nu ne cereţi să soluţionăm o problemă pe care Uniunea Europeană nu o poate soluţiona de una singură. Să începem mai întâi prin a trimite ajutoare celor care au nevoie şi prin a depune eforturi pentru ca ajutoarele umanitare ale Naţiunilor Unite să ajungă în Idlib.”

 

Traducere: Rador