Evenimentul Zilei > International > Samsung va DESPĂGUBI angajaţii bolnavi de CANCER. „Prea puţin şi prea târziu”
Samsung va DESPĂGUBI angajaţii bolnavi de CANCER.  „Prea puţin şi prea târziu”

Samsung va DESPĂGUBI angajaţii bolnavi de CANCER. „Prea puţin şi prea târziu”

Firma, în conflict cu mai mulţi angajaţi în urma contactului cu materiale toxice, a convenit pentru o sumă considerată inechitabilă. Smasung admite că nu reuşeşte să gestioneze riscurile pentru sănătate într-o manieră completă şi suficientă.

Han Hye-kyung, acum un an, denunţa în tribunal că în 6 ani de muncă în fabricile Samsung din Suwon, la sud de Seul, au adus-o în situaţia de a fi în scaun cu rotile cu o tumoare pe creier. Nu era unicul denunţ. Ca ea încă o sută de alţi muncitori care afirmă că sunt grav bolnavi din pricina perioadei de muncă petrecută la societatea sud-coreeană în contact cu materiale toxice şi nocive. Samsung afirma că n-ar fi existat o corelare între colaborarea lor şi boală, apoi a schimbat strategia: pe 6 noiembrie, scuzându-se, firma a propus o compensaţie de până la 150 de milioane de won (116.000 de euro) fiecărei victime.

După cum scrie Financial Times, pentru mama lui Han scuzele şi recompensele sunt ''prea puţine şi prea târzii. ''Samsung ar fi trebuit să fie mai cinstită cu noi încă de la început. Cel mai mare regret al fiicei mele este că, dacă ar fi ştiut care sunt riscurile pe care trebuia să le întâmpine ar fi fost mai precaută când lucra cu materialele nocive, tratate la firmă'', a comentat mama lui Han. Care a poi a adăugat: ''Fiica mea va trăi astfel tot restul vieţii''. În timp ce Lee Jae-Yong, CEO al companiei, este în aşteptarea ultimului apel pentru izbucnirea unui caz de corupţie pe 16 ianuarie trecut, colosul sud-coreean trebuie să se confrunte şi cu noua întâmplare care a zguduit firma.

Financial Times scrie că referindu-se la ''dragii colegi care suferă'', Smasung admite că nu reuşeşte să gestioneze riscurile pentru sănătate într-o manieră completă şi suficientă, dar s-a implicat pentru '' a acorda o mai mare atenţie la oferirea unei ambianţe de muncă mult mai sigură şi mai sănătoasă''. Cotidianul subliniază, însă,  că cifra oferită angajaţilor este derizorie comparativ cu alte companii implicate în aceleaşi probleme cu justiţia. ''"Mai bine decât nimic, dar nu înţeleg de ce a durat atât de mult ca Samsung să-şi accepte responsabilităţile", a spus Hwang Sang-Ki, lderul companiei, împotriva firmei, după
moartea de leucemie a fiicei sale, de 22 de ani, care muncise în cadrul firmei. Acesta a mai spus: ''dacă ar fi acţionat mai repede, ar fi împiedicat îmbolnăvirea multor muncitori''. Lee Jung-ran, avocatul muncitorilor, spune că nu crede în promisiunile de schimbări promise de grup: ''nu observăm nicio schimbare la Samsung în termeni de garantare a drepturilor muncitorilor''.

Financial dezvăluie cifrele: 120 de muncitori morţi sau bolnavi din pricina expunerii la produse toxice şi vapori în fabricile Samsung. Pentru Sim Sang-Jung, exponent al partidului progresist ''Justice party'', scuzele pot reprezenta ''un punct de pornire pentru a stabili o etică a firmei care să plaseze viaţa înaintea profiturilor", titrează Huffingtonpost.