Salarii de peste 20.000 de euro în România. Topul celor mai bine plătiți angajați

Salarii de peste 20.000 de euro în România. Topul celor mai bine plătiți angajați Măsuri de austeritate în Guvern. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un număr de 14 salariaţi cu funcţii de conducere, din companii românești, încasează salarii nete de peste 20.000 de euro pe lună, conform datelor din Revisal. Acesta este topul celor mai bine plătiți angajați din mediul privat. Însă, atrag atenția experții financiari, veniturile din contractele de muncă nu reflectă întotdeauna realitatea. Mulți manageri de top încasează bonusuri de performanță care nu se reflectă în fluturașii de salariu.

Cel mai mare salariu pe care îl încasează un angajat român, în baza unui contract individual de muncă, se ridică la aproximativ 23.000 de euro lunar. Este vorba despre președintele unei organizații profesionale cu caracter sportiv cu reprezentare la nivel național. Informațiile apar în Revisal, platforma care ține evidența salariaților al Inspecţiei Muncii.

Topul celor mai bine plătiţi 14 salariaţi care obţin venituri lunare de peste 20.000 de euro net pe lună, pe contracte individuale de muncă, este dominat de directori generali sau adjuncţi. Aceștia activează în domenii diverse, de la retail alimentar, producţie de energie, comerţ cu produse farmaceutice, IT, industrie textilă sau fabricarea biscuiţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Topul salariilor de la Inspecţia Muncii nu arată nici măcar o parte din vârful aisbergului. Angajaţii din top managementul companiilor din România sunt plătiţi pe contracte de mandat, un contract civil între directori şi companii care nu este supus normelor dreptului muncii. Motivul pentru care se încheie astfel de contracte, în mod legal, este uşurinţa cu care directorii pot fi daţi afară”, a explicat Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.

Mulți manageri au contracte de mandat

Din informațiile date publicității în rapoartele companiilor reiese că numărul angajaţilor cu venituri lunare de peste 20.000 de euro poate fi mult mai mare decât cel înregistrat în Revisal. Spre exemplu, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a avut anul trecut un venit de circa 24.000 euro net lunar. Aceasta în vreme ce Ştefan Vuza, preşedintele combinatului chimic Chimcomoplex, a câștigat în jur de 40.000 de euro lunar.

„În cazul şefilor de companii expaţi care câştigă peste 20.000 de euro net sumele nu apar în Revisal pentru că, de regulă, ei au contracte de muncă duble: unul pe o sumă mai mică în România şi unul pe o sumă mai mare în ţara lor”, a spus Sorin Roibu, managing partner la compania de consultanţă în resurse umane Arthur Hunt.

Bonusurile de performanță nu apar pe fluturaș

Pe de altă parte, aceste venituri nu reflectă tocmai situația reală, dat fiind că în cazul companiilor listate la bursă ele sunt completate de bonusurile de performanță. Sumele pe care le încasează un manager pentru performanța obținută nu apar pe fluturașul de salariu și, deci. nu se cuantifică la salariul lunar.

„Poţi să ai un salariu de 10.000 de euro pe lună şi un bonus de 200.000 de euro pe an. Mai pot fi situaţii, la firme mai mici, în care administratorii încasează remuneraţia pe firmele proprii, nu pe contracte de muncă”, a explicat consultantul financiar Cristian Tudorescu, conform ZF.ro.