Astfel, un profesor debutant (până la doi ani de experiență) cu studii de scurtă durată ar urma să plece de la un salariu de bază de 1.899 de lei, brut. „Față de 1.100 cât are acum ar însemna o creștere aproape dublă”, apreciază Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Învățământul Preuniversitar „Spiru Haret”.

4.000 de lei brut, după 40 de ani vechime

Acesta mai spune că prin nivelul de salarizare pot fi atrași către meseria de dascăli „tinerii buni care să avanseze relativ rapid”, ridicând în acest fel calitatea sistemului de educație.

Salariile profesorilor din preuniversitar ar urma să crească într-un ritm mai rapid, în funcție de vechime și gradațiilele obținute, ajungând ca un profesor cu 40 de ani de experiență în învățământ, adică la finalul carierei să ajungă la o retribuție de 4.000 de lei, brut, pe lună. Un profesor universitar cu aceeași vechime de 40 de ani ar urma să primească între 6.000 și peste 7.000 de lei, brut. Pentru un profesor universitar cu vechime între 10 și 15 ani salariul stipulat pornește de la 3.000 de lei și ajunge la puțin peste 4.000 de lei pentru gradul 0, respectiv, 5. Pentru un asistent universitar cu o vechime sub trei ani propunerea de salarizare este de 2.020 de lei, brut, cu gradație 0 și 2.516 lei cu gradație 5.

Legea salarizării ar trebui să intre în dezbatere publică la începutul acestei toamne.