Evenimentul Zilei > Economie > ŞOCANT. Salarii INCREDIBILE la toţi angajaţii de la Senat. Românii trebuie să ştie asta
ŞOCANT. Salarii INCREDIBILE la toţi angajaţii de la Senat. Românii trebuie să ştie asta

ŞOCANT. Salarii INCREDIBILE la toţi angajaţii de la Senat. Românii trebuie să ştie asta

De foarte multe ori românii şi-au pus întrebarea legitimă, cât căştigă un parlamentar care, teoretic cel puţin ar trebui să-i reprezinte în Senat sau Camera Deputaţilor. Dar dacă aflaţi cât câştigă lunar un şofer sau un muncitor angajat la Senat lucrurile se schimbă radical.

De exemplu, un simplu șofer de la Senat poate ajunge la un salariu de 5.300 de lei pe lună, la care se adaugă tichetele de vacanță de 1450 de lei anual. Lefurile sunt mari la toate categoriile de personal de la Senat, potrivit dcnews.ro

Toate categoriile de personal angajat de la Senat, adică fără senatori, sunt eligibile pentru sporul de condiții vătămătoare, de la secretarul general din vârful ierarhiei până la muncitorul necalificat care plimbă roaba cu nisip, adică un plus de 15% la salariul de bază.

Secretarul general al Senatului, funcție ocupată actualmente de Izabela Chencian, are un salariu de bază de 20.194 de lei, cu aproape 2.000 de lei mai puțin decât președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, însă diferența este compensată de sporul de condiții vătămătoare care îi mai aduce în buzunar 3.030 de lei.

Adjunctul lui Chencian are 19.010 lei plus sporul de 15%. Cele două funcții sunt incluse în categoria înalților funcționari publici parlamentari care au un salariu fix, fără să țină seama de vechime, și pentru care se va acorda pensie specială de serviciu.

Urmează apoi categoria funcțiilor de conducere pentru care se ia în calcul și vechimea și pentru care sunt solicitate studii superioare.

De exemplu, salariul de bază al unui director poate varia între 10.289 și 13.717 lei. În consecință variază și sporul de condiții vătămătoare între 1.544 și 2.058 lei.

A treia categorie este cea a funcțiilor de execuție, în care condiția nivelului de studii variază. Consilierii parlamentari sunt cei mai bine plătiți, în intervalul 6.575-10.062 lei.

Șef de cabinet sau referent parlamentar poți să ajungi chiar și cu studii medii, însă salariile sunt consistente, putând ajunge la 4.584 de lei plus un sporul de ”vătămături” de până la 688 de lei.

Șoferii senatorilor, deși nu au condiția unei diplome de bacalaureat, au salarii mai consistente decât muncitorii care au o calificare și al căror salariu oscilează între 2.654 și 3.692 de lei, la care se adaugă sporul între 399 și 544 de lei.

Indemnizațiile parlamentarilor se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie care se înmulțește cu anumiți coeficienți, după funcția pe care fiecare senator o are.

De exemplu, indemnizația brută a președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost în 2018 de 21.850 de lei, rezultată din înmulțirea salariului minim de 1.900 de lei cu coeficientul de 11,5, fixat prin lege.

Pentru un senator obișnuit, coeficientul este de 9,00, iar indemnizația rezultată este de 17.100 de lei. Numai că de la 1 ianuarie, salariul minim a crescut la 2.080 de lei, iar parlamentarii au avut mai multe motive să se bucure decât muncitorul de rând care se chinuie să pună o pâine pe masa familiei.

La acest cuantum, indemnizația brută a președintelui Senatului a ajuns la 23.920 de lei, iar a unui senator fără funcție de conducere la 18.720 de lei.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: