Medicii din Berlin care-l îngrijesc pe Alexei Navalnîi au anunțat, luni, că au ajuns la concluzia că acesta a fost intoxicat cu „o substanță din grupul inhibitorilor de colinesterază”.

Alexei Navalnîi a fost otrăvit, așa cum au denunțat cei din anturajul său de mai multe zile? Pentru medicii germani care l-au examinat pe opozantul rus, transferat la Berlin, nu există nici o îndoială .

Dezvăluiri care au determinat-o pe Angela Merkel să ceară Rusiei să acționeze pentru a găsi vinovații.

Marți, a fost rândul Franței să denunțe „un act criminal” comis împotriva lui Alexei Navalnîi.

„Franța își exprimă îngrijorarea profundă pentru acest act criminal săvârșit împotriva unui actor major din viața politică rusă”, a declarat directorul adjunct al presei de la ministerul francez al Afacerilor Externe, considerând că este  „esențial faptul ca autoritățile ruse să facă o anchetă rapidă și transparentă pentru a stabili circumstanțele în care a fost săvârșit acest act”.

Parisul consideră că „cei responsabili de acest act ar trebui identificați și aduși în fața justiției” și reiterează dorința de a-i oferi lui Navalnîi, precum și apropiaților săi, „sprijin în aceste circumstanțe dificile”.

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut de asemenea Moscovei să efectueze o „anchetă independentă și transparentă” cu privire la ceea ce „pare a fi un atac la viața lui Alexei Navalnîi”.

Statele Unite solicită, de asemenea, o anchetă. Teza otrăvirii prezentată de medicii germani „necesită o investigație imediată, completă și transparentă din partea autorităților ruse”, a declarat ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, citat pe Twitter de către purtătoarea sa de cuvânt, Rebecca Ross.

Rămâne de văzut cum va reacționa Moscova. Kremlinul a estimate, marți,  că medicii germani au concluzionat în grabă că Alexei Navalnîi a fost otrăvit, invocând faptul că medicii ruși nu au ajuns la această concluzie.

„Analiza medicală a medicilor noștri și cea a germanilor concordă complet. Dar concluziile lor diferă. Nu înțelegem această grabă în rândul colegilor germani”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

Potrivit lui Peskov, otrăvirea „este o pistă ca multe altele. Dar există multe alte piste medicale ”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE