Să tratezi cu SUA. Ce poate face Europa

Să tratezi cu SUA. Ce poate face Europa

Europa trebuie să gândească pe termen lung și să evite intrarea în conflicte care nu pot decât să deterioreze relația cu cel mai important aliat al nostru.

Europa vs. SUA. Relațiile a doi „aliați naturali”

Noul președinte al SUA a avut o serie de decizii greu de înțeles, în special pentru țările aliate, unii susţinând o presupusă raționalitate subiacentă.

Aceste încercări au fost deja denumite drept "sanewashing", deoarece urmăresc să găsească o sanitate inexistentă, asemănătoare "greenwashing-ului" multor companii, care prezintă o fațadă "verde" în faţa unei realități mult mai cenuşii.

Unii susţin necesitatea de a răspunde într-un mod aproape la fel de violent ca provocările lui Trump, dar mi se pare că Europa trebuie să gândească pe termen lung, încadrându-și răspunsul în ceea ce privește interesele sale dincolo de următorii patru ani și, chiar acum, în ceea ce privește ceea ce este de preferat pentru omenire în general.

Întrucât SUA și UE sunt aliați naturali, niciunul dintre ei neavând aliați alternativi de aceeași dimensiune și importanță, ar fi de preferat ca cele două să-și limiteze dezacordurile la minimum.

Europa nu trebuie să răspundă cu excese

A fost important să acționăm ca o forță moderatoare pentru partenerul nostru, atât în ​​relația cu noi, cât și cu restul lumii. Dacă actualul lider american, aproape fără echipe de calitate și care să aibă curajul de a-l confrunta, nu este în stare să facă acest lucru, va fi nevoie ca UE să-și asume rolul "adultului din cameră".

Vremea lui Trump va trece, iar unele dintre politicile sale mai extreme probabil vor trece şi ele, așa că era important ca un viitor lider american să nu aibă motive serioase să se plângă de UE. Era foarte important să nu cădem în capcana de a răspunde cu excese celor care vin pe celălalt mal al Atlanticului.

Dacă este ușor să definim aceste principii, aplicarea lor va fi mult mai dificilă, deoarece se pare că partenerul nostru este atras de confruntare. Sper că liderii europeni vor apela la psihiatri și la psihologi în calitate de consilieri pentru a schiţa cea mai bună modalitate de a trata cu un lider atât de "special".

Donald Trump

Donald Trump / sursa foto: dreamstime.com

Militar, europenii sunt vinovați de slaba pregătire

În domeniul securității, la 80 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, la 24 de ani de la implozia URSS, la 11 ani de la ocuparea Crimeei și la aproape trei ani de la invadarea Ucrainei, UE nu se poate plânge decât de sine însăşi pentru că este încă atât de prost pregătită. Având în vedere complexitatea subiectului, nu voi mai adăuga nimic.

Din punct de vedere economic, am susţinut deja aici și repet că trebuie să evităm represaliile cu privire la la taxele care ar putea fi impuse de SUA, deoarece trebuie să înțelegem adevărata natură a propunerii de "taxe reciproce".

Vom suferi de pe urma taxelor americane și am suferi și mai mult dacă ar fi să lansăm noi taxe, ducând la noi represalii de cealaltă parte, intrând într-o spirală de recesiune fără sfârșit.

Europa ar trebui să crească tehnologic la nivelul SUA și Chinei, nu să reglementeze

Unii susțin că este de preferat să adoptăm o atitudine "ochi pentru ochi", altfel vom fi văzuți ca fiind slabi și vom fi supuși unor noi taxe. Dar exact asta se va întâmpla dacă vom răspunde, așa că acest argument nu are prea multă logică.

În ceea ce privește sectorul tehnologic, ar fi de preferat să se urmărească paritatea cu SUA și China, în special în domeniul Inteligenței Artificiale, decât să încercăm să reglementăm (a se citi: "dăm ordine") companiile altora.

În cele din urmă, așa cum a sugerat deja Macron, ar trebui să profităm de provocările prezentate de Trump pentru a schimba multe lucruri în UE, care nu funcționează, cum ar fi creșterea, reglementarea și foarte multe altele.

(Articol de Pedro Braz Teixeira, economist, în Jornal Economico; Traducerea: Iulia Baran, RADOR RADIO ROMANIA)

Ne puteți urmări și pe Google News