Polonezii sunt așteptați la urme pentru a-l desemna pe şeful statului într-un scrutin care a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19.

Cu cele mai mari şanse este creditat preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, susţinut de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare.

Principalul său contracandidat este actualul primar al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, reprezentant al partidului de opoziţie Platforma Civică (PO).

Printre ceilalţi candidaţi la funcţia de preşedinte se află liderul Partidului Poporului, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, stângistul Robert Biedron, politicianul de extremă-dreapta Krzysztof Bosak şi jurnalistul Szymon Holownia.

Votul se va încheia la ora locală 21:00 (19:00 GMT), când vor fi publicate rezultatele primelor estimări la ieşirea de la vot.

Din cauza pandemiei de COVID-19, Polonia a decis în final să le permită cetăţenilor să voteze fie tradiţional la secţiile de votare, fie prin corespondenţă. Aproximativ 192.000 dintre cei peste 30 de milioane de polonezi cu drept de vot au optat pentru votul prin corespondenţă.

Potrivit sondajelor de opinie, nu este de aşteptat ca vreun candidat să depăşească în primul tur pragul de 50% din voturi necesar pentru a deveni preşedinte al ţării. Al doilea tur de scrutin, în care foarte probabil se vor confrunta Duda şi Trzaskowski, este prevăzut pentru 12 iulie, scrie Agerpres.

Trendul indicat de sondaje este că primul tur va fi adjudecat de Andrzej Duda asta și în urma vizitei recente efectuate în SUA unde s-a întâlnit cu Donald Trump. Sondajele din ultimele săptămâni au indicat un rezultat mai aproape de 40-41%. Destul de puțini polonezi își imaginează în prezent că Duda poate câștiga alegerile din primul tur, așa cum ar fi putut să se întâmple la alegerile invalidate din luna mai. Lucrurile se complică pentru Duda în turul doi, acolo unde acesta poate pierde în fața a doi contra-candidați.